Spring naar de content

Wat mij betreft dragen véél meer mensen zo’n boerkini

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Waadgewaad
Hoewel allang geen nieuw verschijnsel meer, blijft de boerkini stof voor discussies (pun intended). Bij de Olympische Spelen bijvoorbeeld, waar het Egyptische vrouwenteam niet in de bekende minikini’s speelde, maar in broek, tuniek en hoofddoek. Schande, oordeelde men in de westerse sociale media: vrouwenondrukking en seksisme ten top. Eh….? ‘Een ostentatief uitdragen van de scheefheid in verhoudingen tussen mannen en vrouwen’, noemde een Facebookvriendin het en dat ís natuurlijk ook wel zo, maar wat is het alternatief? Dat vrouwen uit streng religieuze moslimlanden dan helemaal niet meer mogen sporten of zwemmen? Dan wórden ze al onderdrukt en dan doen wij er nog een schepje bovenop. Gaan burgemeesters van Franse badplaatsen het dragen van boerkini’s opeens verbieden. Moeten die moeders en meiden weer volledig gekleed te water, want dat doen ze al jaren. Het lijkt me niet dat een burgemeester dát kan verbieden.
Wat mij betreft mogen trouwens veel meer mensen in een boerkini, vrouwen én mannen. Man-man-man, wat ik soms voorbij zie zwabberen op het strand…. Ik ben echt geen voorstander – to say the least – van zo’n jihadgewaad met alleen een spleetje voor de ogen, maar een béétje bedekking zou sommigen echt niet misstaan. Beter voor je velletje ook, want zonschade is onomkeerbaar en cumulatief. Hoef je niet meteen kanker te krijgen, maar zo’n gelooid decolleté is ook geen geintje. Tv-kokkin Nigella Lawson draagt om die reden ook een boerkini en ze ziet er nog glamoreus in uit ook. En wat dat beachvolleybal betreft: de meeste mannen die ik ken kijken er graag naar. Vanwege die ieniemienikini’s. Dus wat nou seksisme. Get a life and get over it.

smartfoon_hpOuwetaartenmedium
‘Facebook is voor oude mensen’, kreeg ik onlangs te horen van een vlasbaardige twintiger en hij keek erbij alsof hij er nog aan wilde toevoegen ‘Eat that, ouwe taart!’ En ik at het. Met graagte. Nee écht. *ouwewijvenmodus aan*
Alles is ingesteld op jong en hip, of het nou kleding is (‘Nee, niet in uw maat, mevrouw’) of strandfestivals (doefdoefbonkbonk in plaats van, ik noem maar wat, mooie fado), restaurants (krijg je opeens je eten op een plank en je patat in een kroesje) en nou ja, zeg het maar. Echt alles. Mogen ‘bejaarden’ dan ook eens wat? Waar hij dan ‘op zat’, vroeg ik hem, Twitter? Maar Twitter was al helemáál vorige eeuw. WhatsApp natuurlijk, Snapchat en een beetje instagrammen. Soms ook Pinterest, al was dat ‘meer voor vrouwen’. ‘En Hyves dan?’ vroeg ik pesterig, maar hij keek me niet-begrijpend aan. Tjeesus! Dat er al volwassen mensen bestaan die Hyves niet hebben meegemaakt! Hoe oud voel je je dan!
Maar goed, Facebook was dus voor oude mensen, zeg maar de elektrische fiets onder de sociale media. Daar wilde je als hip jongmens niet mee geassocieerd worden. Ik vind het best. Niks lekkerder dan beppen en mopperen met mijn generatiegenoten. Die gewoon nog een kaartje kopen om een film te zien en vroeger zakgeld spaarden voor een langspeelplaat. En nooit ambachtelijk bier uit een jampot drinken. Ever.*ouwewijvenmodus uit*
Gelukkig trof ik gisteravond in het café een drietal alleraardigste jongelui, die niet eens een smartfoon hadden. Alledrie hadden ze nog zo’n knopjesding, maatje koelkast. Ze waren er zo trots op, dat ik je zweer dat dit de nieuwste trend wordt en smartfoons een dingetje voor ouwe mensen. Ik juich het toe, want ik heb nog een hele la vol met die dingen. Deze ouwe taart rekent zich nu al rijk. En dan ga ik nu even wat slingerende pokémonfietsers voorbijscheuren met mijn elektrieke damesrijwiel. Nu het nog kan.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Regenboogeten
En over eten op een plank gesproken: dan bedoel ik dus ook echt een plank! Zo eentje van de Gamma. Die leg je dan op tafel, met hapjes erop en dat is dan superhiptrendycool. En nee, geen blokjes kaas met een stukje ananas of asperges in ham: rainbow food moet het wezen en ja, dat is wat je denkt dat het is. Eten in alle kleuren van de regenboog. En dat dan mooi gedrapeerd. Op een plank. Een beetje bruiloftsdiner kan tegenwoordig niet meer zonder. Beeldschoon, lekker en het scheelt in de afwas. Wat wil je nog meer? O ja: niet vergeten te fotograferen en op Faceb…. sorry, Snapchat te zetten! Want anders bén je wel cool, maar dan wéét niemand ‘het’.

Boven dit artikel stond in eerste instantie een foto die niet aansloot bij de suggesties die in de tekst worden gegeven.

Onderwerpen