Spring naar de content

Kom lekker all-in nazomeren in Syrië!

U kunt van de Syrische president Assad zeggen wat u wil; een positief denker is hij zeker. Terwijl het land aan puin ligt en de bevolking met zijn duizenden tegelijk deze absolute hel op aarde ontvlucht, probeert Assad de toeristenindustrie van Syrië nieuw leven in te blazen. Toerisme bracht in 2010 nog zo’n 8,5 miljoen mensen naar Syrië, goed voor zo’n 7,5 miljard euro aan inkomsten. Na het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 bleven die toeristen om zeer gegronde redenen massaal weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar een kek Youtube-filmpje, getiteld Syria Always Beatiful (de spelfout zij ze vergeven) moet daar verandering in brengen, en het land weer op de kaart zetten. De timing is perfect, heeft Assad ongetwijfeld gedacht. Want nu geen toerist zich meer aan de Turkse Riviera durft te vertonen en zelfs de Russen uit de strandresorts van Sharm-El-Sheikh wegblijven is er een markt ontstaan. Prachtige beelden van jetski’s, rijen palmbomen en een azuurblauwe zee nabij de kustplaats Tartus moeten het gaan doen. Dit alles voorzien van een modern muziekje. Het is eens wat anders dan de video’s die we gewend zijn uit de regio.

En het Syrische ministerie voor Toerisme means business, want op haar YouTube-kanaal is een dozijn filmpjes geplaatst met (weliswaar half kapotgeschoten) toeristische trekpleisters. Zo is daar Palmyra, uiteraard een prachtige archeologische vindplaats. Een trekpleister van jewelste. Vers veroverd op de barbaarse koppensnellers van de Islamitische Staat die het als executieplaats gebruikten. Het zijn slechts details.

Voor degenen die overwegen all-in te gaan nazomeren in Turkije of dit paradijsje aan de Middellandse Zee: het is misschien handig om de volgende, uiterst doordachte risico-analyse te hanteren. Op de paranoïde-dictatorschaal heeft Assad zich de afgelopen jaren al flink laten gelden, Erdogan daarentegen begint pas net tot volle wasdom te komen. Met andere woorden: met Assad weet u wat u kunt verwachten. (Idee voor een campagneslogan?)

Toegegeven: het animatieteam zal waarschijnlijk aan enthousiasme wat te wensen overlaten en de bingo-avond wordt regelmatig onderbroken wegens zelfmoordaanslagen, maar dat mag de pret niet drukken. Voor wie het aandurft; er kunnen misschien wel dagtochten naar het front bij Homs (een luttele honderd kilometer van Tartus) georganiseerd worden. En wie weet: een IS-escaperoom en een woestijnsafari in een afgeragde Toyota pick-uptruck, al dan niet met kanon op het dak.

En mocht u na een week volledig tot rust zijn gekomen in de Syrische zon, met het constante gerommel van barrel bombs (denk maar aan Zuid-Franse cycades) in de verte en de vage geur van mosterdgas nog in uw kleren weer veilig en wel op Schiphol landen? Dan zijn er heel wat mensen die u het hemd van het lijf willen vragen over deze bijzondere vakantie. Aan belangstelling geen gebrek; in een kale kamer zonder ramen mag u uitvoerig uit de doeken doen wat u precies in Syrië deed, vakantiefoto’s en al.

Nog niet overtuigd? Noord-Korea schijnt ook prachtig te zijn deze tijd van het jaar.

Note: het strand op de uitgelichte afbeelding bevindt zich in Egypte, niet in Syrië.

Onderwerpen