Spring naar de content

Nagelden we Maarten van Rossem háást onterecht aan de schandpaal

Een canard. Een zeperd. Een journalistieke blunder hors categorie. Hadden we daar bijna Maarten van Rossem aan de digitale schandpaal genageld. Nederlands bekendste en meest geliefde historicus en Amerikadeskundige. Onze nationale brombeer viel tot vandaag iedere doordeweekse zomerdag op de treurbuis te bewonderen als eenmansjury van De slimste mens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Watzkeburt?! Binnen de grachtengordel zoemt al een aantal maanden het hardnekkige gerucht dat – dixit: Philip Freriks – de ‘wandelende wikipedia’ Van Rossem per seizoen 30.000 euro zou ontvangen voor zijn medewerking aan de populaire kennisquiz. Geld dat hij deels zou terugploegen in de Maarten!, het naar hem vernoemde personality-magazine waaraan hij tevens is verbonden als hoofdredacteur.

30.000 euro per seizoen, dat is 60.000 euro per jaar – DSM kent een winter- en een zomereditie. Breaking news: de ‘chef parate kennis’ – Philip, bedankt! – zou daarmee binnen de publieke omroep behoren tot de best betaalde sidekicks. Alleen Marc-Marie doet het bij DWDD met 2000 euro per aflevering voor zover bekend nóg beter. Leuk voor een juicy stukje. De open haard van ons rietgedekte Engels landhuis moet deze winter ook weer branden.

Dus leggen we Van Rossem de roddel voor. De Seneca van het stoïcisme reageert gepikeerd. Niet vanwege het genoemde honorarium, maar over de vermeende sponsoring.

‘Ik kan u garanderen dat dit 100% lulkoek is,’ mailt hij. Als we hem niet geloven, moeten we maar contact opnemen met Frans Smits, mede-hoofdredacteur van de Maarten!.

Dus: de grachtengordel zit ernaast? Die 30.000 euro per seizoen is ook ‘100% lulkoek’?
Nee, dat bedoelde Van Rossem ‘natuurlijk niet’. “Dat is inderdaad 30.000 euro”, flitst hij terug. “Niet slecht, maar ook niet exorbitant.”

Sapristi! Een scoop! Nu vasthouden, Kuifje. En doorbijten! De Tegel, nee, de Pulitzerprijs lonkt.

In Hier zijn de Van Rossems fungeert Maarten samen met broer Vincent en zus Sis bij de NTR ook al twee seizoenen als bezoldigd reisleider van cultureel correcte stedentrips. Wat schuift dát?

Die beker laat de Denker des Vaderlands wijselijk aan zich voorbij gaan. “Bel Skyhigh (de producent) maar, die gaan daar over.”

Honoraria, dat geneuzel over pegels en pecunia: blijkens het nawoord heeft de ‘professor in ruste’ het er nu helemaal mee gehad: “PS. Wat kan het u in godsnaam schelen. U kunt beter goede stukken schrijven, in plaats van vage journalistieke roddels natrekken. Met vrgr MvR.”

Een paar uur blijft het stil in de mailbox. Ping, daar is-ie weer. Met een eureka-momentje, mogelijk gesouffleerd door de inmiddels gealarmeerde woordvoerder van de KRO-NRCV, de omroep die DSM uitzendt: “Nu begrijp ik dat er verwarring is ontstaan over jaar en seizoen. Voor de duidelijkheid: voor twee seizoenen DSM ontvang ik 30.000 euro, het is dus NIET 60.000 per jaar. Dus nogmaals: per serie 15.000. Dat zijn 10 opnamedagen, we maken er drie per dag.”

Weer geen Pulitzerprijs!