Spring naar de content

Wat we kunnen verwachten van Zomergast Mark Rutte

In de Wereld Draait Door liet premier Mark Rutte zich niets ontlokken over het close-guarded secret dat Zomergasten heet. Wat vage aanwijzingen en een tipje van de sluier in de aankondiging van de VPRO geven een populaire indruk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Rutte is de veertiende politicus in Zomergasten, de tweede minister-president en de eerste zittende premier. Waar op het politieke Zomergasten-spectrum komt hij te zitten? Aan het uiterste dat door Ayaan Hirsi Ali werd opgezocht, die de ‘provocerende islamfilm’ Soumission vertoonde, in het kader van de moord op Theo van Gogh? Of aan de Alexander Pechtold-kant. De politicus meed zijn persoonlijke leven in de aflevering in 2009 als de pest, en gaf de kijker slechts een kijkje in zijn politieke denken. En Rutte’s voorganger Frits Bolkestein gebruikte het programma zelfs als kruiwagen, door op slimme wijze reclame wist te maken voor zijn huidige toko.

Het zal worden: ‘Muziek, wat voor mij heel belangrijk is, en ik laat dingen zien die met mijn jeugd te maken, ik wil vertellen waar ik vandaan kom, wat mijn achtergrond is, waarom ik ben wie ik ben, wat mij drijft, wie mijn ouders zijn, mijn vader leeft niet meer, mijn moeder nog wel, nou, et cetera, et etcetera. Ook wil ik iets laten zien over de passie van mijn vak. Ik vind het ontzettend eervol wat ik doe, mar wat is dat dan, politiek? Hoe kun je dingen in een richting sturen?’ En, de Turkse gemeenschap, de multiculturele samenleving, dat soort onderwerpen, vroeg Matthijs. ‘Daar ga ik het ook zeker over hebben.’ 

Er zal een fragment uit de documentaire Ramses worden vertoond, over zanger Ramses Shaffy, waarin Pieter Fleury de Nederlandse lieddichter portretteerde.

Ook House of Cards – de veelgeprezen Netflix-serie over de Republikein Frank Underwood (Kevin Spacey) in het corrupte politieke klimaat in Washington – komt voorbij. Rutte zou niet de eerste politicus zijn die de serie bejubelt. President Obama is een groot en trouw fan van House of Cards, en kon het zelfs niet laten zijn beste Underwood-impressie te delen met de wereld.

Rutte zal ook een fragment tonen van de Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps, wiens sportcarrière eindigde na de afgelopen Olympische Zomerspelen. Phelps behaalde in zijn carrière 23 medailles.

Aan de vooravond van de Spelen, zond een Amerikaanse tv-zender de volgende documentaire af, over de lastige weg naar perfectie van succes van Michael Phelps.

De keuzefilm van Mark Rutte is het Franse Intouchables uit 2012, een verfilming van de bestaande vriendschap van de verlamde aristocraat Philippe (François Cluzet) en Driss, een jongen (Omar Sy) uit de banlieues.