Spring naar de content

Jitse Groen, eigenaar van Thuisbezorgd, in één klap in topvijf Quote 500?

Gisteren zong het bericht al rond en vandaag wordt het met een officieel persbericht bevestigd. Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, gaat naar de beurs in Amsterdam. Het bedrijf zou in Nederland winstgevend zijn, maar in andere landen – zoals Duitsland – nog (lang) niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Er wordt gestreefd naar een positieve Ebitda binnen drie jaar. Ebitda is een kreet die de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen omvat. Dat is nog lang geen echte winst waardoor u dividend zou kunnen krijgen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik moet het op dit moment nog even doen met de berichten erover in de financiële pers en als ze kloppen doen ze me denken aan de periode rond het jaar 2000. En als ik erg zuur ben, komt er vanzelf een ander Nederlands bedrijf opzetten in mijn herinnering: een bedrijf dat destijds een notering kreeg waar weinig aandeelhouders behalve de verkopende partijen plezier aan beleefden. (Of je moest deel uitmaken van het Friends & Family-kliekje dat met korting kocht.) In de gekte rondom dit Nederlandse bedrijf werden de aandelen razendsnel verkocht.

Ik deel met u twee getallen die vandaag zijn genoemd in het persbericht van Takeaway.com. Het zou om de verkoop van aandelen gaan, zowel bestaand als nieuw, voor een bedrag van 175 miljoen euro. Oprichter Jitse Groen zou daarna zelf 95 procent van de aandelen behouden.

Een simpele optel- en aftreksom leert dan dat die 175 miljoen vijf procent van alle aandelen vertegenwoordigt. En als dat zo is, wordt het hele bedrijf – zoals gezegd: naar eigen inschatting ten minste nog drie jaar verliesgevend – gewaardeerd op 3,5 miljard euro.

In een markt die competitief is en dat niet minder zal worden met uitdagers als Uber, zou ik direct na de notering van het aandeel short gaan, als er opties komen. Voorbehoud: dit artikel is gebaseerd op de informatie die rond 8.00 uur vanochtend naar buiten kwam.

Wie weet treffen we Jitse wel in de volgende Quote 500 aan.