Fact check: is Nederland zo’n hondenparadijs?
Volgens de Amerikaanse website New York Post blijkt Nederland het ideale hondenland te zijn. In het onderstaande filmpje ontbreekt het onze trouwe viervoeters en de baasjes in ons land aan niets. Zo hebben we bijvoorbeeld geen enkele zwerfhond, staat op het mishandelen van een dier een celstraf en voeren wij campagnes voor gratis castratie. Klopt dit wonderschone beeld van Nederland als hondenparadijs? Wij zochten het uit.
‘Er zijn geen zwerfhonden in Nederland.’
Deels waar. Volgens het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) zijn er amper zwerfhonden in Nederland. Volgens het centrum zijn er vier groepen zwerfhonden te onderscheiden: loslopende honden met eigenaar, loslopende honden zonder eigenaar, gemeenschapshonden en verwilderde honden. Onder de loslopende honden zonder eigenaar verstaan we ook honden die door hun baasje zijn achtergelaten. Dat is ook in Nederland, zeker tijdens de vakantieperiode nog een probleem. Ook met een identificatiechip zijn de eigenaren niet altijd meer te achterhalen, vaak zijn ze verhuisd en is er geen adres geregistreerd.
‘Op het mishandelen van een hond staat een celstraf.’
Waar. Mishandel of verwaarloos je een dier en je loopt kans op een celstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van 19.500 euro. Daarnaast kan de rechter, bij een voorwaardelijke veroordeling een verbod stellen op het houden van een dier. Minister Ard van der Steur (Justitie) schreef begin dit jaar aan de Kamer dat het verbod op het houden van een dier een straf op zichzelf moet worden. Ook de controle op het verbod moet worden aangescherpt, want ook dat laat volgens de minister nog te wensen over. Dierenmishandeling of verwaarlozing melden? Dat kan hier.
‘Er zijn campagnes voor gratis castratie.’
Sorry, maar dit gaat helaas toch echt geld kosten. De prijzen kunnen echter enorm verschillen per kliniek. Dat komt mede doordat de kwaliteit erg uiteen kan lopen. Denk hierbij aan het kennisniveau van de dierenarts, de kwaliteit van de faciliteiten en het gebruik van verschillende materialen. Ook het gewicht van de hond speelt mee. De behandeling van een hondje van minder dan 10 kilogram kan bijvoorbeeld rond de 179 euro kosten. Met een zwaardere hond bent u ook duurder uit. Zwaarder dan 60 kilogram? Dan kunnen de kosten zelfs oplopen tot 500 euro.
‘Hoge belastingen voor rashonden om het nemen van een asielhond te stimuleren.’
Opnieuw deels waar. Vaak heffen gemeenten hondenbelasting, maar dat doen lang niet alle gemeenten. Verschil tussen de gemeenten is er, maar tussen de verschillende honden niet. Een rashond, als het gaat om het aanschaffen ervan, is in de eerste plaats al duurder dan een hond uit het asiel en uiteraard lopen alle prijzen per fokker en ras uiteen. Stimuleren we het aanschaffen van een hond uit het asiel? Dat zeker. Dit jaar nog voerde de Dierenbescherming campagne voor honden met gedragsproblemen met de leus ‘Geef om mij’. De dierenbescherming probeert hiermee dieren te helpen die langer dan drie maanden in een asiel zitten.
Eindconclusie
We moeten soms inderdaad wat geld neertellen voor onze beste vriend, denk aan belastingen en castratie. Maar over het algemeen mogen we niet klagen over het lot van de Nederlandse hond. Wereldwijd zijn er ruim 600 miljoen zwerfhonden, in sommige landen is dit een serieus probleem waar grote aantallen daadwerkelijk uit de vuilnisbak eten. Hoewel er soms nog ‘mensen’ zijn die hun hond aan een boom vastbinden, zijn er in Nederland toch weinig zwerfhonden. In ons land zijn overigens diverse organisaties actief die zich inzetten voor het welzijn van onze dieren, zoals de Dierenbescherming en de dierenpolitie en hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zoals toezicht op een dierenverbod, kunnen we, alles bij elkaar opgeteld, best stellen dat onze honden in Nederland geen hondenleven hebben.