Spring naar de content

Het is rustig op Poetins verjaardagsfeestje

Ura! Vladimir Poetin is jarig. Hij viert zijn verjaardag vandaag in kleine kring.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De kristallen glazen in de grote ontvangstkamer van het Kremlin zijn gevuld met de beste wodka. “Je wordt maar een keer 64 jaar,” buldert Vladimir Poetin tegen zijn gasten. De Russische president kon het zich veroorloven om de in 2010 ingestelde minimumprijs van het drankje met vijf Roebel te verhogen. Een Rus betaalt nu 195 Roebel voor een halve liter vodka, nog altijd 25 minder dan de eerste minimumprijs. “Door de lage prijs zijn Russen juist nepvodka gaan stoken. Daarom houden we de prijzen laag,” zei Poetin toen hij de door Dmitri Medvedev ingestelde maatregel gedeeltelijk terugdraaide.

Het is niet bijster druk op zijn feestje. Natuurlijk, zijn Russische politieke kliek is er. Medvedev, die tussen 2008 en 2012 president was toen Poetin naar de achtergrond ging, is er ook. De politicus is nu al vier jaar minister-president van het land. 2016 is een moeilijk jaar voor het duo. Medvedev komt in augustus in het nauw, wanneer hij tijdens een publiek forum een leraar uit Dagestan te kakken zet toen die hem vroeg naar de staat van het salaris van leraren. De docent krijgt van Medvedev te horen dat hij ‘de zakenwereld in moet’ als hij geld wil verdienen. Boze Russen starten een petitie, die door 285.540 landgenoten wordt ondertekend. Toch zal Poetin zijn grote vriend niet 1, 2, 3 overboord kieperen door wat handtekeningen. Medvedev heeft volgens peilingen van het Levada Centrum de goedkeuring van 64 procent van de Russen. No worries.

Ze lachen om het spandoek dat de afgelopen nacht aan de Manhattan Bridge in New York is opgehangen. In het bolwerk van alles wat Rusland en Poetin haat, hebben onbekenden een grote afbeelding van de Russische president opgehangen met Poetin in een heldhaftige pose en de woorden peacemaker erbij. Een beter verjaardagscadeau had Poetin zich niet kunnen wensen.

Er zijn twee buitenlandse gasten in het Kremlin: Bashar al-Assad en Donald Trump. De Amerikaanse presidentskandidaat is eigenlijk niet uitgenodigd, maar de grote bewonderaar wilde de Russische president verblijden met een felicitatie van de beste zakenman ooit himself. “Hij is meer een leider geweest dan onze eigen president Barack Obama,” liet Trump zich ontvallen tijdens het NBC-forum ter voorbereiding op het eerste presidentiële debat. Ook noemde hij Poetin in 2013 op zijn immer actieve Twitterpagina een potentiële beste vriend.

Die woorden heeft hij na een oorvijg van zijn running mate Mike Pence moeten inslikken. “We zullen zien hoe het gaat tussen ons,” vertelde Trump vannacht nog tijdens een rally. “Misschien hebben we een goede relatie en misschien is het wel verschrikkelijk. Maar zou het niet geweldig zijn als we eens een goede band met Rusland hebben.” Wat een draaikont, geen wonder dat hij eigenlijk niet mocht komen.

De vriendschap met de Syrische leider Bashar al-Assad gaat vele decennia terug. Assads vader Hafez leerde gevechtsvliegtuigen vliegen in de voormalige Sovjet-Unie en toen hij in 1970 door middel van een coup aan de macht kwam in Syrië klopte hij direct aan bij de Sovjets voor wapens. Onder het presidentschap van zijn zoon Bashar – die het na het overlijden van zijn vader in 2000 overneemt – groeien de banden met het Rusland van Poetin. De Syrische overheid wordt een groot afnemer van Russische wapens. Tussen 2000 en 2010 verkoopt Moskou, volgens The New York Timesvoor 1,5 miljard dollar aan wapens aan Damascus. Daarnaast herbergt de havenstad Tartus sinds 1971 een Russische marinebasis.

Die inmening in de Syrische burgeroorlog is dus een simpele vriendendienst. Volgens cijfers van de Verenigde Naties leven in 2015 meer dan vijf miljoen Syriërs (liefst 21,3 procent van alle Syriërs) buiten hun eigen land. Poetin kan pochen met het tijdelijke staakt-het-vuren van vorige maand, maar dat bestand was geen lang leven gegund.

Zijn optreden in Syrië heeft Poetin niet populair gemaakt bij andere wereldleiders. Het Duitsland van bondskanselier Angela Merkel zou nieuwe sancties voorbereiden voor Poetin en consorten. De Russen zouden niet genoeg een vreedzame oplossing nastreven, liet een woordvoerder van Merkel weten aan Wall Street Journal. Sterker nog, de Russische bombardementen zouden het geweld alleen maar aanwakkeren. Zijn Franse collega François Hollande heeft hem wel uitgenodigd om naar Parijs te komen op 19 oktober. De twee staatslieden gaan praten over de Russische rol in Syrië en Oekraïne. Een bezoek naar Moskou zit er niet in. Een kaartje van de Nederlandse overheid kan Poetin ook niet verwachten na zijn frontale aanval op het MH17-onderzoeksrapport.

Dus moet de Russische leider het doen op zijn 64ste verjaardag doen met een verjaardag in kleine kring. Maar kleine kring of niet, in een land waar de gemiddelde inwoner volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO op jaarbasis 15,1 liter pure alcohol binnenkrijgt volgt er vast een rumoerig feest.

Op uw gezondheid! Ваше здоровье!