Spring naar de content
bron: anp

Je voorbereiden op het onvoorstelbare

Een ‘onvoorspelbaar tijdperk’ is aangebroken, zei Navo-baas Rob Bauer, doelend op de vele conflicten in de wereld. Bovenal is het een grillig en doodeng tijdperk. Hoe houdt het land zich staande dat niet eens binnen een redelijke termijn een regering weet te vormen?   

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Brandhaarden

De angst regeert, zou je denken, maar waar en hoe dan? Op het oog lijkt er weinig aan de hand. Maar wellicht houden we de angst voor onszelf, in de beslotenheid van het gezin, duiken we massaal onder bij de series van Netflix, leven we ons uit op sociale media en in relletjes tegen de politie, het gezag. Gaan we misschien weer naar de kerk? Brandt er iemand nog een kaarsje voor Zelensky, voor Israël en de joden wereldwijd, voor de Palestijnen in Gaza?

Van alle brandhaarden blijft Oekraïne het zorgelijkst. Het getroffen land zou van de Navo-lidstaten een miljoen van een bepaald soort granaten krijgen, maar minder dan de helft is verzonden. Intussen moet ook Nederland oefenterreinen (her)inrichten en natuurgebieden vrijmaken waar onze tanks kunnen rollen en waar drones, helikopters en straaljagers kunnen vliegen. Maar wie ziet er de noodzaak van in? Nederland is al zo klein, klinkt het dan, laten we de ruimte die nog beschikbaar is, bestemmen voor woningbouw. Daar is ook wat voor te zeggen, maar het gevaar van een oorlog lijkt me nog urgenter en we willen niet weer overvallen worden zoals destijds in mei 1940. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap