Spring naar de content

Vergeet Amerika. In Estland is het pas raak

Terwijl onze blik op het westen is gericht, kunnen we misschien beter in oostelijke richting kijken. In Estland woedt een politieke crisis en de andere Baltische staten kijken angstvallig richting Amerika voor hulp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

“Rusland heeft al meerdere malen haar standpunt over het gestegen aantal NAVO-troepen aan haar grenzen duidelijk gemaakt. We zien dat het een negatief effect heeft op de veiligheid en stabiliteit in de regio,” vertelde de Russische ambassadeur Aleksandr Petrov deze week aan journalisten in het Estse Tallinn. Volgens Petrov had president Poetin al meerdere malen bevestigd dat Rusland op dit moment niemand zou aanvallen. Petrov: “We horen graag dezelfde berichten van de andere zijde.”

De Esten en de andere Baltische staten zitten tegelijkertijd in de piepzak en ze feliciteerden Donald Trump uitvoerig en hoopvol met zijn presidentschap. De drie Baltische staten zijn allen lid van de NAVO, en grenzen tegelijkertijd aan het Rusland van Poetin. Om die grens te bewaken, wil het militaire bondgenootschap volgend jaar vierduizend extra NAVO-soldaten in het oosten stationeren.

Alleen is er op dit moment veel onzekerheid over de Amerikaanse regering, een grote geldschieter van de NAVO in de Baltische staten. In juli, vol in de campagne voor het Witte Huis, zei Trump niet per se Amerikaanse NAVO-bondgenoten te verdedigen wanneer die zouden worden aangevallen door een land buiten het bondgenootschap. In navolging op die uitspraak verhoogden Litouwen en Letland hun begrote defensie-uitgaven voor volgend jaar naar twee procent van hun Bruto Binnenlands Product.

Het is nog te vroeg voor conclusies. Trump zit namelijk nog niet eens in het Witte Huis. Al blijft het interessant om, in plaats van continu naar Amerika te kijken, ook eens een blik op het oosten te werpen.