Spring naar de content

Marokko: leidersfiguur in de strijd tegen klimaatverandering

Bij het Noord-Afrikaanse Marokko denk je al snel aan steden vol hectisch verkeer, een ietwat verouderde infrastructuur en dito energievoorziening. Dat laatste zal binnenkort verleden tijd zijn, want het land is hard op weg om de regionale leider te worden in de strijd tegen klimaatverandering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Uiteraard heeft het land op haar eigen continent weinig concurrentie te duchten, de meeste omringende landen in Noord-Afrika hebben momenteel wel iets anders aan hun hoofd, en onder de sahara zijn er (met uitzondering van Zuid-Afrika) veelal bittere armoede en voortslepende conflicten. Maar desalniettemin zijn de pogingen om Marokko klimaatneutraler te maken ambitieus en bewonderenswaardig te noemen.

Allereerst is daar natuurlijk het zonnige klimaat, en sindskort wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. Het grootste zonne-energiecomplex ter wereld staat er, en is dit jaar officieel in werking getreden. Nabij de stad Oarzazate, voorheen bekend als een stad waar westernfilms opgenomen werden, staat een oppervlakte van anderhalf miljoen vierkante meter (ter illustratie: zo’n tweehonderd voetbalvelden) vol met zonnepanelen. In 2030 wil het land zo’n 52 procent van haar energie volledig uit hernieuwbare bronnen halen, en de enorme installatie moet daaraan gaan bijdragen.

Maar er is meer positief nieuws dat – hoewel het blijkt bij het bovenstaande mega-project – zeker noemenswaardig is. Zo deed het land dit jaar de plastic zak in de ban en wordt er haast gemaakt om miljoenensteden Rabat en Casablanca te voorzien van modernere (en dus schonere) taxi’s, trams en bussen. De Marokkaanse regering is ook bezig om lokale boeren bij te scholen om beter om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zodat de oprukkende woestijn wellicht teruggedrongen kan worden.

En alle kleine beetjes helpen, moet de koning van Marokko gedacht hebben. Want het klimaatbeleid geeft in Marrakech ook ruimte voor het allereerste fiets-ruilsysteem, te vergelijken met onze ov-fietsen. En ook dat is waarschijnlijk een unicum op het Afrikaanse continent. Ook is het land bezig met het plaatsen van windmolenparken, die in 2020 voor 14 procent van de totale energiebehoefte moeten zorgen.

Al met al staat Marokko dus op haar eigen continent eenzaam aan de top wat betreft klimaatbeleid, en wellicht kunnen we in de toekomst in Europa op dit gebied ook nog iets van het land leren.

Onderwerpen