Spring naar de content

For better or worse: Donald Trump is persoon van het jaar

Het Amerikaanse blad TIME Magazine heeft de gekozen presidentskandidaat Donald Trump als meest invloedrijke persoon uitgeroepen tot Person of the Year 2016. Trump is hiermee de negentigste drager van de titel die tevens op iconische wijze de cover van het blad siert. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Hoofdredacteur van TIME Magazine Nancy Gibbs benadrukt dat de titel Person of the Year geen ereprijs is. “We hebben zeker jaren gehad dat de invloed van een gekozen persoon in zijn geheel onaantastbaar waardevol was. Normaal gesproken is dat niet het geval.” Volgens de hoofdredacteur wordt er dan ook vooral gekeken naar de meeste invloed, in ‘positieve of negatieve zin’. Traditiegetrouw verschijnt het invloedrijkste persoon van het jaar op de cover van TIME Magazine. De fotoshoot en het bijbehorende interview vonden plaats in Trumps met bladgoud versierde penthouse in New York.

“Het is moeilijk te ontkennen dat er iemand was die meer invloed had op het afgelopen jaar als Donald Trump”, zegt Gibbs. In een verklaring op de website van TIME schrijft ze: “Door Amerika eraan te herinneren dat demagogie de wanhoop voedt, omdat waarheid slechts zo krachtig is als het vertrouwen in hen die deze uitspreken, door het bekrachtigen van een verborgen electoraat dat woede en angsten heeft blootgelegd, door het uitlichten van de politieke cultuur van morgen, door die van gisteren te vernietigen: Donald Trump is TIME’s 2016 Person of the Year.”

Vorig jaar stond Trump nog op de derde plaats als meest invloedrijke persoon. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ging er toen met de titel vandoor. Andere gegadigden voor de titel dit jaar waren onder anderen Hillary Clinton, Beyoncé, Mark Zuckenberg en Vladimir Poetin.

Onderwerpen