Spring naar de content

De Italiaanse overheid vroeg zich af wat kinderen lezen, en kreeg antwoord

Het Italiaanse ministerie van Onderwijs is voor een onaangename verrassing komen te staan toen bleek dat Mein Kampf bij schoolkinderen in de toptien van favoriete boeken stond. Naar aanleiding van een onderzoek in 2015 waaruit bleek dat 60 procent van de Italianen boven de zes jaar nooit voor hun plezier las, hield het ministerie een enquête. De bedoeling was om er achter te komen wat favoriete boeken van schoolgaande kinderen zijn en om het leesplezier te bevorderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Op tien middelbare scholen, over het land verspreid, stond Mein Kampf in de toptien. Alessandro Fusacchia, van het ministerie van Onderwijs, noemt de keuze ‘bijzonder vervelend’ en onderzoekt wat de beweegreden waren. Ook wijst hij er op dat Mein Kampf niet in aanmerking kwam voor de toptien, omdat de middelbare scholieren werd gevraagd om boeken van Italiaanse auteurs die sinds het jaar 2000 gepubliceerd zijn op te geven.

Op de opmerkelijke keuze na, is Fusacchia niet ontevreden over de actie. Door de hoge participatie, 138 duizend scholen en 3,5 miljoen scholieren deden mee, en de verscheidenheid aan geselecteerde boeken was het volgens hem een ‘geweldige viering boeken en lezen’. De scholen ontvangen als beloning 150 euro om te besteden aan de gekozen boeken.

Eerder dit jaar kwam Mein Kampf in Italië in opspraak toen de krant Il Giornale een geannoteerde versie van Hitlers manifest publiceerde in de bijlage van de weekendkrant. De krant, eigendom van de broer van Silvio Berlusconi, verdedigde zich onder het motto ‘Know it in order to reject it’. De weekenduitgave stuitte op veel commentaar en werd door de joodse gemeenschap, historici en Matteo Renzi ‘onfatsoenlijk’ en ‘gevaarlijk’ genoemd.

Onderwerpen