Heel Holland lakt: hoe de ongeneeslijk zieke Tijn (6) het Glazen Huis veroverde

De Redactie 21 dec 2016 Blogs

Tijn is zes jaar en heeft ponsglioom, kanker in de hersenstam. Vorige week kreeg hij te horen dat hij, op één behandeling na, is uitbehandeld. Tijdens de waarschijnlijk laatste editie die hij van het jaarlijkse radioproject Serious Request zal meemaken, toog hij met vader Gerrit naar het Glazen Huis in Breda, alwaar vader en zoon een opmerkelijke actie entameerden – met onmiddellijk succes.

Tijn mag dan ziek zijn, hij mag in elk geval zes worden, sprak Gerrit vandaag voor het goededoelenterrarium van radio 3FM in Brabant, waarin radiodeejays Domien Verschuuren en Frank van der Lende verblijven om geld op te halen voor het goede doel van 2016: longontsteking onder kinderen. De boodschap: lakken die nagels. Verschuuren en de in het Glazen Huis aanwezige makers van de YouTube-serie StukTV waren geroerd, en nodigden Tijn direct uit binnen te komen en alle ongelakte nagels te voorzien van een kleurtje.

Tekst loopt door onder de video.

De nagellak-challenge, naar Amerikaans model, schrijft voor dat de deelnemer zijn of haar nagels lakt, een euro doneert aan Serious Request en drie anderen kandideert. Wie weigert, wordt geacht tien euro te doneren.

De 3FM-redactie riep direct de hashtag #lakaan in het lezen en de betrokken radiomakers kandideerden de groten der Twitter (Nick en Simon, John Ewbank, deejays Hardwell, Martin Garrix en Armin van Buuren). Als een hardnekkig virus drong de actie de bloedstroom van de sociale en traditionele media. Het effect van de challenge en de daarmee gepaarde sympathie voor Stijn lijken het effect van Serious Request zelf al te ontstijgen. In drie uur tijd werd 112.000 euro opgehaald. Binnen een uur was Tijn uit Breda trending.

Het goede doel van volgend jaar laat zich inmiddels wel raden.

Doneren aan kinderen met een longontsteking, en indirect aan de zesjarige Tijn? Dat kan hier.

Reageer op artikel:
Heel Holland lakt: hoe de ongeneeslijk zieke Tijn (6) het Glazen Huis veroverde
Sluiten