Spring naar de content

Politieke mode kan lijsttrekkers de das omdoen

Wie denkt dat Marianne Thieme het moeilijk heeft bij het kiezen van haar kleding voor tv-optredens en debatten heeft het mis. De pakken van de mannelijke lijsttrekkers mogen dan wel allemaal op elkaar lijken, de keuze wat te doen met de nek is een essentiële voor eenieder die wil blijven dromen van een goede verkiezingsuitslag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

De eerste keuze waar de politicus voor staat is of hij überhaupt een das omknoopt. Vier jaar geleden was het PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom die besloot voor de campagne ‘opeens’ een stropdas te gaan dragen. Dit leverde hem in eerste instantie een gezonde portie hoon op. Zo deed het Frits Wester vooral denken aan zijn zoontje ‘die met kerstdiner een stropdas om moest’. Toen de PvdA omhoogschoot in de peilingen ging die kritiek snel liggen. Zo’n stropdas kan wonderen doen. Deze verkiezingen lijkt iedereen, zelfs het opgestroopte-mouwen-icoon Jesse Klaver, zich aan een das te wagen.

Vlinderdas

Een vlinderdas is tegenwoordig uit den boze, zo lijkt het. Onze zuiderburen hadden tot voorkort met Elio di Rupo zelfs een premier die zich aan een ‘strikje’ waagde. In Nederland moeten we verder terug voor een prominent politicus met vlinderdas. De heer P.J. Oud die van 1948 tot 1963 de VVD leidde was zelden zonder te bewonderen. Hoewel zijn hedendaagse evenbeeld Mark Rutte al eens liet zien een dusdanige das zeker te kunnen hebben zit het er voor de campagne niet in. Het Noordelijke Lijsttrekkersdebat heeft al een voorbode gegeven, de rij aan dassen die wij daar zagen zullen het beeld van deze Tweede Kamerverkiezingen vormen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Kleurenwaaier

Als de politicus in kwestie heeft gekozen voor een stropdas is de keuzestress nog niet ten einde en kan de kleurenwaaier uit de kast gehaald worden. Een foute keuze in de kleur van het nekaccessoire kan een gehele campagne teniet doen. De meest voor de hand liggende keuze is die voor een das die aansluit bij de politieke kleur. Minister in ruste Ard van der Steur droeg vrijwel uitsluitend stropdassen van de vloekende VVD-combinatie oranje-blauw. Van een causaliteit met het tragische verloop van zijn ministerschap zou ik niet durven spreken, maar een correlatie kan ik niet uitsluiten. In het debat over Volkert van der G. maakte Van der Steur de bewuste en verrassende keuze voor een blauwe das, met succes. In het zoveelste debat over de Teevendeal, ging hij weer voor oranje-blauw. Dat was zijn laatste daskeuze als minister.

Wat dat betreft hebben de rode partijen aan het langste eind getrokken. Uit vrijwel elk onderzoek blijkt dat een stropdas in deze kleur positieve invloed heeft op de uitstraling van de politicus. In het NTR-programma What The Hague?! ging oud-Kamerlid Myrthe Hilkens langs bij neuroloog Walter Limpens die een onderzoek hiernaar uitvoerde. De hersenen reageerden aanzienlijk meer toegewijd en positiever op plaatjes van politici wanneer zij een rode das droegen. Een blauwe das daarentegen scoorde zelfs nog minder dan het weglaten van een das.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Deze lofzang naar de rode das strookt met ander onderzoek naar de invloed van kleuren van dassen. In Amerika worden er vrijwel uitsluitend rode en blauwe dassen gedragen. In het eerste lijsttrekkersdebat in Groningen zagen wij echter ook grijs, bruin en bij Henk Krol zelfs stippen: in Nederland zijn er veel meer opties. Om de politici een handje te helpen in hun keuze, of om de toeschouwers een idee te geven wat deze leiders willen uitstralen, een kort overzicht van wat er klassiek geassocieerd wordt met bepaalde kleuren:

Rood

Een krachtige kleur. Een rode stropdas straalt macht en kracht uit.

Blauw

Een vredige kleur. Een blauwe stropdas straalt samenwerking uit.

Bruin

Een mannelijke kleur. Een bruine stropdas straalt betrouwbaarheid uit.

Zwart

Een formele kleur. Een zwarte stropdas straalt elegantie uit.

Groen

Een down-to-earth kleur. Een groene stropdas straalt verandering uit.

Paars

Een expressieve kleur. Een paarse stropdas straalt creativiteit uit.

Geel

Een vitale kleur. Een gele stropdas straalt hoop uit.

Tot slot nog wat advies voor de lijsttrekkers: ga zorgvuldig om met je beschikbare dassen. Je kan niet elk debat met een dezelfde das aankomen. Elke aangelegenheid moet de goede uitstraling gekozen worden. Rutte zal bij EenVandaag, waar hij alleen tegenover Wilders staat, voor blauw of bruin moeten gaan om zijn betrouwbaarheid als premier te benadrukken. Piek ook niet te vroeg. De heren Roemer en Segers hebben hun rode troef in Groningen al verspeeld. Wellicht dat het besluit van Geert Wilders om slechts aan twee debatten deel te nemen te maken had met zijn beperkte aantal stropdassen.