Spring naar de content

Terugkijken: slachtoffers van Brussels terreur vertellen hun verhaal

Een aanslag toont het slechtste van de wereld, concluderen ooggetuigen van de aanslagen in Brussel van vorig jaar in Zembla Internationaal. Tijdens de aanslagreeks op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, vorig jaar 22 maart, komen 32 mensen om het leven. Daaronder zijn drie Nederlandse doden te betreuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In Zembla Internationaal wordt die zwarte dinsdag gereconstrueerd door Belgische journalisten van de VRT. Met unieke beelden schetsen ze de chaos en de ontzetting in Brussel. Ook spreken de makers met ooggetuigen en nabestaanden van de aanslag.

Val

Om 7uur58 ontploft de eerste bom in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Mensen rennen weg, op zoek naar veiligheid. Wat ze niet weten, is dat ze recht in de val lopen, vertelt ooggetuige Paul in de documentaire. “Het kwam niet meteen in mij op om zo snel mogelijk naar buiten te rennen. Sommigen probeerden dat te doen, en misschien liepen zij daardoor recht op de tweede bom af.”

Artsen

Niet alleen ooggetuigen hebben nog te kampen met de nasleep van de aanslagen. Ook de hulpverleners hebben ondervinden nog vaak last. Vooral bij artsen die helpen met de gewonden op Zaventem, komt dit voor. De zelfgemaakte bommen zitten namelijk vol glasscherven en spijkers.

Dokter Jan Vranckx, plastisch chirurg bij het Universitair Ziekenhuis van Leuven, vertelt in de documentaire over de operatie van een driejarig jongetje: “We moesten werkelijk met drie chirurgen overal stukjes uitvissen, die 3, 4 centimeter in het lichaam ingeboord waren.”

Het valt te bewonderen dat alle geïnterviewden zo goed houden wanneer ze hun verhaal doen, al zullen ze voor het leven getekend zijn. Zo ook Charlotte, die bij de aanslag op het metrostation was. Ze beschrijft het algehele gevoel van alle ooggetuigen: “De geur van staal, van rubber maar ook gewoon… Ik denk dat ik nu weet hoe de dood ruikt.”

De gehele uitzending van Zembla International is hier te bekijken of door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Brussel