Spring naar de content

Met je mobieltje opsporen welke muggen gevaarlijk zijn

Vroeger zocht je met het in de lucht houden van een mobieltje naar bereik. Tegenwoordig betekent het meestal dat iemand met de Shazam-applicatie de titel en artiest van het nummer dat opstaat zoekt. Het kan nog gekker. Binnenkort doen mensen het, als het aan onderzoekers van de Universiteit aan Stanford ligt, om te ontdekken welke mug zich in de omgeving bevindt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Het idee om een Shazam voor muggen te ontwikkelen ontstond terwijl Haripriya Mukundarajan en haar mentor bezig waren met een ingewikkelde opnamesessie in het laboratorium. Toen haar mobieltje afging, vroeg ze zich af of haar telefoon ook het geluid van de gevangen muggen kon opnemen. Het bleek dat het mobieltje net zo goed het gezoem kon vastleggen als de fancy microfoons. “We realiseerden ons dat mensen overal rondlopen met mugdetectoren in hun zakken.”

Het gezoem van een mug verraadt niet alleen haar aanwezigheid, maar ook de identiteit. Elke soort heeft een eigen kenmerkende manier van zoemen en de bevindingen van Mukundarajan wijzen uit dat een geluidsopname met mobieltje goed genoeg is om de mug te classificeren.

Er is een grote behoefte aan een eenvoudige en betaalbare strategie om in kaart te brengen waar muggen die ziektes kunnen overdragen zich bevinden. De mug is voor mensen het meest gevaarlijke dier op aarde. De huidige methode is het zetten van vallen waarbij de muggen vervolgens onder een microscoop bekeken worden. Het resultaat is waardevol, maar de methode is tijdrovend en beperkt.

Wereldwijd

Wereldwijd bezitten er zo’n 5,2 miljard mensen een mobiele telefoon. De markt groeit met name in Afrika, Azië en Latijns-Amerika – de delen van de wereld waar het meest onder muggenbeten wordt geleden. Dit heeft de onderzoekers van Stanford overtuigd dat het traceren van muggen met een mobieltje de meest nuttige methode is.

De app doet het volgens de onderzoekers ook op oudere mobieltjes. Er is minder dan een halve seconde geluid nodig om te bepalen om wat voor soort mug het gaat. Als het een soort betreft dat risico’s op ziektes met zich meebrengt kan iemand zich snel uit de voeten maken. Het systeem geeft niet alleen de mogelijkheid mensen te waarschuwen, maar ook om een wereldwijde muggenkaart op te stellen. Om muggen en hun ziektes te bestrijden moet je weten waar ze leven. Door het in kaart brengen van de plekken waar gevaarlijke muggen zich bevinden wordt de bestrijding makkelijker.

Het team van onderzoekers heeft een verslag ingediend wat nog moet worden beoordeeld door vakgenoten. Op een aantal punten moet de techniek ook nog verbeteren voordat de app gelanceerd kan worden. De achtergrondgeluiden mogen het resultaat niet beïnvloeden en er moet nog bewezen worden dat het programma muggen ook kan onderscheiden wanneer er meerdere tegelijkertijd rondvliegen.

Onderwerpen