Spring naar de content

VVD’ers zeggen ‘nee’ tegen coalitie met GroenLinks

Binnen de VVD wordt met grote scepsis naar een eventuele coalitie met GroenLinks gekeken. Dat schrijft De Telegraaf vandaag na een rondgang onder ereleden, partijprominenten en lokale politici.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hoewel de liberalen al bijna vier weken in gesprek zijn met de groenen, wordt een coalitie met daarin zowel VVD als GroenLinks als onwenselijk geacht. De geïnterviewden waarschuwen voor eenzelfde soort opstand als in 2010 en 2012, toen enkele prominenten van zich liet horen omdat de VVD met links om de tafel zat.
VVD-prominent Hans Wiegel verklaart die zwijgzaamheid vanuit het feit dat er nog niets bekend is over de eventuele inhoud van een coalitieakkoord: “Over duurzaamheid komen ze er wel uit. Daar zijn ondernemers ook voor. De vraag is alleen wie de rekening daarvoor gaat betalen.” Hij vreest dat dat de middeninkomens daar de dupe van worden.
VVD-coryfee en HP/De Tijd-columnist Frits Huffnagel ziet de achterban van GroenLinks als grootste lastpost. Volgens hem bestaat de harde kern uit ‘oud-communisten en pacifisten’ en is er vrijwel geen regeerakkoord te bedenken die door zowel de achterban van de VVD als door de achterban van GroenLinks wordt gerespecteerd.

Met wie dan wel?
Ook vroeg de krant met wie de VVD, als ze niet met GroenLinks moeten gaan regeren, dat dan wel moet doen. De ChristenUnie wordt als betrouwbare coalitiepartner gezien. Oud-VVD-minister Rita Verdonk vindt dat Mark Rutte met de PVV moet praten. Hans Wiegel stelt voor om het weer met de PvdA te proberen. “Misschien kunnen ze over zes of zeven weken alsnog aanschuiven”, zegt hij, met de recente verkiezingsnederlaag en de daarbij behorende periode van reflectie in acht nemende. “Want Asscher is geen oppositioneel kanon. En dan kan Jeroen Dijsselbloem gewoon minister van Financiën blijven.” Frits Korthals Altes sluit zich daarbij aan. “De PvdA kan zich als bestuurderspartij laten zien. Maar zeven weken is wel te kort. Tegen de tijd dat de PvdA wil aanschuiven is het november.”

Het gehele artikel is op Blendle te lezen.