Spring naar de content
bron: ANP/Kippa/Bas Czerwinski

Terugkijken: BNR nodigt het Groot Dictee uit

Het viel Philip Freriks rauw op zijn dak, toen hij vernam dat zijn geesteskindje het Groot Dictee der Nederlandse Taal niet meer op televisie zou komen. Dat schreef de Volkskrant vandaag. Maar BNR Nieuwsradio werpt het dictee een reddingsboei toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad,” zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR, vandaag in de Volkskrant. ‘Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722- naar 368 duizend.’

Naar aanleiding van het nieuws begint het gesprek tussen Freriks – 27 jaar presentator van het dictee – en presentator Bas van Werven met een sombere toon. Freriks: “Ik vind het heel jammer dat we zo op straat zijn gezet. Je moet er een punt achter zetten, zoals dat bij een dictee hoort, maar dat gebeurt niet.”

Hij geeft aan in alle jaren nooit benaderd te zijn voor een evaluatiegesprek. “Nooit is er iemand geweest die met me wilde praten over het dictee. Er zijn best op- en aanmerkingen geweest en nu worden we rucksichtslos eruit geknikkerd.”

Redding

Maar de redding is dichtbij. Volgens Van Werven wil BNR-hoofdredacteur Sjors Frölich het debat dit jaar via de radio organiseren. De uitslag met de juiste spelling zou na afloop van het dictee op de website van het radiostation en/of in het Financieele Dagblad kunnen worden gepubliceerd. Waarop Freriks opgetogen reageert: “Wie weet komen we bij jullie het afscheid vieren, ik ga het met de producent overleggen.”

Het hele interview is hieronder terug te zien: