Het anarchisme is intellectueel gezien een vermoeiende ideologie

Bert Nijmeijer 3 jul 2017 Leven

Mag je je hond wel uitlaten, alcohol drinken, je kinderen naar bed sturen? Zomaar wat dilemma’s waar anarchisten dagelijks mee kampen. In Appelscha biedt het Anarchistisch Kampeerterrein de nodige ontspanning. Maar van het anarchisme neem je nooit vakantie. “Je wilt tonen dat je de overheid niet nodig hebt om het leuk te hebben.”

Op de middag van 27 april is het koud; niettemin beleeft Nederland een fantastische Koningsdag. Iedereen drinkt bier met oranje spul aan. Op de autoradio, Radio 1, is een middagvullende uitzending over het feest. Een panel van Oranjeduiders komt superlatieven tekort. Wat een mooie traditie het is, wat een topkoning wij hebben. Hoe goed hij het deed in het interview met Wilfried de Jong, hoe menselijk. Volgens enquêtes is 87 procent van de bevolking enthousiast over het koningshuis.

Een aantal landgenoten uit de overige 13 procent kampeert vandaag op het Anarchistisch Kampeerterrein in Appelscha, op de grens tussen Friesland en Drenthe. Ze hebben capuchons op tegen de wind. Een groepje mensen is bezig een kampeerwagen te vertimmeren. Ze houden een moment hun hamers en zagen stil, luisteren naar de toelichting van mijn onaangekondigde bezoek, en timmeren verder.

Reageer op artikel:
Het anarchisme is intellectueel gezien een vermoeiende ideologie
Sluiten