Spring naar de content
bron: ANP/Marcel van Hoorn

Cultuurtips voor het weekend: André Rieu, Vrouwen in Rotterdam, Julidans

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste cultuurtips voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Museum: Vrouwen in Rotterdam

Van history naar herstory. Museum Rotterdam brengt een ode aan de vrouwen die de Maasstad hebben geholpen bij de wederopbouw. In de tentoonstelling komen diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Een van de vrouwen die wordt uitgelicht is oud-eurocommissaris Neelie Kroes – die naar aanleiding van de expositie in het eerste nummer van HP/De Stijl (de vrouwenspecial van HP/De Tijd) aan de tand wordt gevoeld over haar culturele smaak.

De tentoonstelling Vrouwen in Rotterdam is tot en met 1 oktober te zien in Museum Rotterdam in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

Muziek: André Rieu op het Vrijthof

Het is inmiddels een traditie geworden, de concerten die André Rieu jaarlijks verzorgt op het Vrijthof in Maastricht. Kosten noch moeite worden gespaard om de muziek — bijvoorbeeld de klassieker We’ll meet again van Vera Lynn — op zijn mooist te laten klinken. Dit jaar gebeurt dat voor de dertigste keer. Om dat te vieren wordt het jubileumconcert op 22 en 23 juli in zo’n zestig bioscopen in Nederland vertoond.

15, 16, 21 en 22 juli speelt André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Meer informatie vindt u hier.

Film: 2001: A Space Odyssey (70mm)

Deze klassieker van regisseur Stanley Kubrick, over de evolutie van de mens, om het maar eens heel breed te interpreteren, wordt meer dan eens de beste sci-fi film aller tijden genoemd. In filmmuseum EYE is de film te zien zoals hij oorspronkelijk is bedoeld: op 70 mm – het breedste filmformaat dat er bestaat. Een must see voor elke cinefiel.

2001: A Space Odyssey is nog tot 24 juli te zien in EYE Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Toneel: Borgen

Hoe breng je twee seizoenen van een van de meest geliefde televisieseries van de afgelopen jaren terug tot een theaterstuk? De voorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel bewijst dat het kan. De ruim negen (!) uur durende voorstelling (compleet met live-muziek en diner) is een exercitie voor zowel het publiek als de acteurs. Benieuwd naar het verhaal van de Deense premier Brigitte Nyborg — het hoofdpersonage in het stuk — en de problemen waar ze mee worstelt? De theaterversie van Borgen is nog een paar keer te zien in Carré.

Borgen is nog tot en met 22 juli te zien in Carré in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Festival: Julidans

Op de laatste dag van Julidans (15 juli) is er genoeg te beleven voor de dansliefhebber. Op verschillende locaties in Amsterdam zijn dansvoorstellingen te zien. Wat dacht u van Julidans NEXT: The Valley, waarin de grenzen tussen mens en machine worden verkend. Of Flood, over het jachtige leven als gevolg van De Vooruitgang. En dan hebben we nog DFS, een wonderlijke ratjetoe aan stijlen, dat door de makers allesomvattend een ‘bewegend kunstwerk’ wordt genoemd.

Julidans vindt nog tot en met 15 juli plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.