Spring naar de content

Cultuurtips: Drs. Down!, Het Grootste Zwanenmeer en Antonia

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste culturele uitstapjes voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Theater: Drs. Down!

Het is een onwaarschijnlijk, op waarheid gebaseerd verhaal dat in het filmische muziektheaterstuk Drs. Down! wordt verteld. Lucas heeft het Syndroom van Down. Toch staat zijn beperking hem niet in de weg om een universitaire studie te volgen (en af te ronden!) en het meisje van zijn dromen voor zich proberen te winnen. Ivo Niehe schreef het script voor deze voorstelling.

Drs. Down is tot en met 3 september te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna trekt de voorstelling door het land. Meer informatie vindt u hier.

Muziek: Festival Oude Muziek

In Utrecht wordt jaarlijks een van de grootste festivals voor oude muziek ter wereld georganiseerd: Festival Oude Muziek in TivoliVredenburg. Tot en met 3 september worden er zo’n 250 concerten gegeven. De wereldtop van musici – gespecialiseerd in muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok – wekken oude tijden tot leven. Speciale aandacht is er dit jaar ook voor het nieuwe barokorgel in het gebouw (Orgelfeest).

Festival Oude Muziek vindt tot en met 3 september plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Meer informatie vindt u hier.

Film: Antonia

Na afloop van de laatste Zomergasten van dit seizoen wordt op verzoek van hoofdgast Claudia de Breij de Oscar-winnende film Antonia vertoond. De film – een familiekroniek gezien langs de vrouwelijke lijn – vertelt over een stervende vrouw die terugblikt op haar leven. De hoofdrol wordt gespeeld door de onnavolgbare Willeke van Ammelrooy.

Antonia is op zondag 27 augustus om 23:25 uur te zien op NPO2.

Museum: Eise Eisinga Planetarium

Het is een van de best bewaarde geheimen van Nederland: het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker, het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Het in 1781 geopende planetarium is een op schaal nagebouwd model van ons zonnestelsel, dat door amateur-astronoom Eise Eisinga eigenhandig in zijn woonkamer werd gebouwd. Het monumentale planetarium wordt een dezer jaren waarschijnlijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is niet onterecht.

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker is bijna het hele jaar geopend. Meer informatie vindt u hier.

Ballet: Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld

Het grootste Zwanenmeer ter wereld strijkt neer in Carré. Topchoreograaf Derek Deane laat in plaats van 16 zwanen maar liefst 48 zwanen schitteren – allen behorend tot een van de beste balletten ter wereld, het Shanghai Ballet. De Volkskrant bekroonde de voorstelling met vier sterren en merkte op dat ‘het Zwanenmeer een Zwanenzee was geworden.’

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld is tot en met zondag 10 september te zien in Theater Carré in Amsterdam. Daarna is het nog op diverse andere locaties in ons land te zien. 

Onderwerpen