Spring naar de content
bron: Buitenhof

Terugkijken: het openbarende fipronilcollege van Marianne Thieme in Buitenhof

In de eerste Buitenhof-uitzending van het nieuwe seizoen is Marianne Thieme te gast. De partijleider van de Partij voor de Dieren spreekt over een van de thema’s van deze zomer: het fipronil-schandaal. De vraagt rijst immer hoe het nu verder moet. Maar ook wat het schandaal zegt over de staat van de Nederlandse veeteelt en het dierenwelzijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Inmiddels zijn ruim 300.000 kippen geruimd door het onverantwoorde gedrag van twee jonge ondernemers van het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. Eigenaren Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) spuiten na een stormachtige opmars stal na stal luisschoon, maar niet zonder gevolgen. De bladluis in de kippenstallen is verdwenen, maar door deze methode eindigt er een te groot gehalte van het insecticide fipronil in de eieren.

Niets aan de hand, er was namelijk alleen sprake van een normoverschrijding en geen gevaar voor de voedselveiligheid. Echter, een zwak optreden van plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Freek van Zoeren in Nieuwsuur verder – we konden volgens hem beter een paar dagen geen eieren eten – en de vlam sloeg in de pan.

Tandeloze toezichthouder

In Buitenhof uit Marianne Thieme in de nasleep van het schandaal kritiek op de NVWA. “Er wordt met paardenmiddelen gewerkt. Dit is slechts een van de vele voedselschandalen van de afgelopen jaren. Dat bijna alle kippen bijna multiresistent zijn voor antibiotica, is een teken dat we een onhoudbare industrie hebben gecreëerd,” zegt ze. Al stelt de politica ook dat er ook een grote rol voor de politiek in het schandaal is. “De politiek moet nu iets doen. Wij hebben namelijk door alle bezuinigingen een tandeloze toezichthouder.” Thieme haalt deze zomer de Tweede Kamer terug van reces om het fipronil-schandaal te bespreken.

In dat debat herhaalt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers dat ze geen heil ziet in ‘zwarte pieten’ en het uitdelen van schuld. Er zijn wat rotte appels, maar er blijft vertrouwen in de bio-industrie.

Zeventig procent

Een onterecht vertrouwen en een afschuiving van de eigen politieke rol, vindt Thieme. “We zijn zes van de zeven boeren kwijt in de sector in de afgelopen zestig jaar. Dat komt omdat we alleen nog maar megastallen en monoculturen hebben. Dat systeem moet doorbroken worden. Consumenten kopen al biologisch en die tak groeit meer en meer.” Het probleem is — volgens Thieme — dat we in Nederland vooral voor het buitenland produceren. “Zeventig procent gaat naar het buitenland. Je hebt als consument geen invloed op de productie, daar moet de overheid tegen optreden.” De gehele uitzending van Buitenhof is hieronder terug te kijken.