Spring naar de content

Cultuurtips: Nederlands Theater Festival, Get Me Roger Stone en Anton Heyboer

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste culturele tips voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Muziek: Don Bryant

Het dit jaar verschenen Don’t Give Up on Love van de inmiddels 75-jarige singer-songwriter Don Bryant is zijn eerste album in 48 jaar. Hoe kan dat? Bryant zat eind jaren zestig bij een label genaamd Hi Records, waar ook grootheden als Al Green en Otis Clay gecontracteerd waren. Toen zijn eerste album Precious Soul niet het gewenste succes boekte, besloot Bryant zich te focussen op het schrijven van nummers voor anderen.

Daar kwam toch maar mooi de klassieker I Can’t Stand The Rain uit voort, beroemd geworden in de versie van zijn vrouw Ann Peebles. In 2017 staat de soulzanger voor het eerst weer op de planken met nieuw en oud materiaal — waaronder op 3 september in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Don Bryant speelt op zondag 3 september in Paradiso Noord (Tolhuistuin) in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Musical: De Marathon

Na het succes van de film uit 2012 is er nu de musical De Marathon. Het verhaal is inmiddels wel bekend: vier veel te pafferige automonteurs — allemaal typisch Rotterdams, ruwe bolster blanke pit — worden klaargestoomd om de marathon van Rotterdam te lopen. Ze hopen met het sponsorgeld de garage open te kunnen houden. Maar dan blijkt de sponsor van Turkse komaf te zijn… Met onder meer John Buijsman, Kees Boot en Jelka van Houten. De muziek is van Thomas Acda.

De musical De Marathon speelt vrijdag 1 september en zaterdag 2 september in de Stadsschouwburg in Utrecht. Een complete speellijst (deze maand onder meer Rotterdam, Den Bosch en Nijmegen) vindt u hier.

Museum: Anton Heyboer

Anton Heyboer (1924 – 2005) is veel meer dan de kunstenaar met de vijf vrouwen. In het Gemeentemuseum in Den Haag is de komende maanden een tentoonstelling te zien waaruit dat blijkt. De nadruk ligt hierbij op werk dat tussen 1956 en 1977 is gemaakt, een ongekend succesvolle periode in het leven van de kunstenaar.

Zijn werk werd in die tijd aangekocht door onder meer het MoMA in New York, hij kreeg grote tentoonstellingen in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam en werd in 1975 in Los Angeles — samen met David Hockney en Lucian Freud — gepresenteerd als een van de belangrijkste Europese schilders van dat moment. Waarmee we maar willen zeggen: Anton Heyboer is veel meer dan de paljas die samen met André van Duin met verf en takkenbossen in de weer was.

De tentoonstelling
Anton Heyboer is tot en met 4 februari 2018 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

Film: Get Me Roger Stone

Claudia de Breij maakte ons afgelopen zondag in Zomergasten nieuwsgierig naar de documentaire Get Me Roger Stone. Roger Stone is een charmante patjepeeër die door middel van smerige trucs onder meer Nixon, Reagan en George W. Bush in het zadel heeft geholpen. Hij is een meesterstrateeg. Zijn bijnaam: ‘De prins der duisternis’. Moet er iemand kapot? Dan bel je Roger Stone.

‘Hate is more powerful than love’ is een gevleugelde uitspraak van hem. Donald Trump belde hem in 2015 ook. En met succes. Wie wil begrijpen hoe The Don in godsnaam president van de Verenigde Staten heeft kunnen worden, moet deze uitstekende documentaire bekijken.

De documentaire Get Me Roger Stone is te zien op Netflix.

Festival: Nederlands Theater Festival

Goed, het duurt nog even voor het Nederlands Theater Festival van start gaat (donderdag 7 september is de eerste dag) maar dat let ons niet om alvast vooruit te kijken naar de drie voorstellingen die u moét zien. Allereerst De Modern Art Revue met Steef de Jong en Alex Klaassen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Marcel Duchamp een pispot signeerde en dat presenteerde als kunst. In deze revue wordt stilgestaan bij de vraag: wat is (moderne kunst) nu eigenlijk?

Dan is daar Ivanov, met een glansrol voor Roeland Fernhout. Regisseur Nina Spijkers geeft een eigen draai aan Tsjechovs meesterwerk. De vader (met een monumentale hoofdrol voor Hans Croiset) vertelt het verhaal van een dementerende man en zijn dochter. Arthur Japin zegt in de nieuwe HP/De Tijd over dit stuk: “Het knappe is dat je als publiek meegaat in dat dementieproces. Je wordt constant op het verkeerde been gezet.”

Het Nederlands Theater Festival vindt van 7 tot en met 17 september plaats in Amsterdam. Meer informatie, de locaties en een speellijst vindt u hier.

Onderwerpen