Spring naar de content
bron: matthias giesen

Help de middenklasse verzuipt!

Geen vaste baan meer, geen sociaal vangnet, statusverlies: de middenklasse heeft het zwaar. Dreigt de ‘ruggegraat van de samenleving’ kopje onder te gaan? Zo ja, wat kunnen we eraan doen? Drie experts – een econoom, een historicus annex politicoloog en een trendwatcher – breken zich er het hoofd over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Zoek en vind een middenklassegezin dat met moeite de touwtjes aan elkaar kan knopen en daar met naam en toenaam over wil praten. Een journalistiek abc’tje, toch? Niet dus. In de vrienden- en kennissenkring, via Facebook, op Twitter: lou loene. Zelfs concessies – met alleen de voornamen of desnoods met gefingeerde namen – kunnen kandidaten niet verleiden. Keuze te over, daar niet van. In Nederland behoren ten minste – afhankelijk van de definitie – drie miljoen huishoudens tot het middensegment. Steeds harder klinken de geluiden dat deze kaste het moeilijk heeft. De robotisering, flexibilisering en globalisering treffen hen zwaar.

Waarom er dan niemand over wil praten? Angst dat hun peers meelezen – buren, familie en vrienden, zeg maar de rest van het middensegment? Niet ondenkbaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap