Spring naar de content
bron: anp

Denen weten alles beter

Het kleinste land van Scandinavië lijkt alles voor elkaar te hebben: uitstekende collectieve voorzieningen, korte werkweken, veel hygge, knusheid. Maar deze tevredenheid kan omslaan in een gevoel van superioriteit. En dan hoor je er als buitenstaander nooit helemaal bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Henk en Henk, Westbroek en Temming, zongen in de jaren tachtig met Het Goede Doel dat ze het zo benauwd kregen in Nederland, in het drukke Utrecht, waar Westbroek later niet voor niets Leefbaar Utrecht zou oprichten. Waar konden ze heen? Noord-Ierland, China en Duitsland vielen om uiteenlopende redenen af. België kon een alternatief zijn, zongen ze, zolang Pluto een onhaalbare kaart bleef. In België lachte iedereen, en dat taaltje was zo zacht.

Het lachen is de Belgen inmiddels lang vergaan, met uitzondering misschien van de Nederlandse inwoners van Brasschaat, als die hun belastingformulieren invullen. Maar ook toen al hadden de Henken beter om zich heen moeten kijken. Naar het noordoosten. Deens, dát taaltje is pas zacht. De meest bizarre psychopaten in die heerlijke Deense series krijgen er nog wat aandoenlijks door. Ze worden er, na de bloedstollende plot, op een bijna gezellige manier mee ingerekend. Niet meer doen. Hold kæft!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap