Spring naar de content
bron: Artek/Instagram

Waarom Nederland heel snel fan gaat worden van het dure zusje van H&M

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt het dure zusje van H&M en de ‘spouw’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
H&M
Beeld:

Crocshock

Al eerder heb ik op deze plek de loftrompet gestoken over de Croc. En al werd dat mij door een groot deel van mijn Facebook- en IRL-posse niet in dank afgenomen – Walgelijk! Stuitend lelijk! Afknapper! – ik ga het lekker nog een keer doen. Niet alleen heeft Christopher Kane voor het plastic klompenmerk een geweldig viertal in tijgerprint ontworpen met kralen en pompons die ook nog eens heel vriendelijk geprijsd zijn, in zijn voorjaarscompetitie 2018 gaat-ie helemaal over de top! Zó over de top dat zelfs ik er een beetje van in crocshock raak. Mooi lelijk of mooi van lelijkheid? Gek genoeg neig zelfs ik in dit geval naar het tweede. Sorry Chris!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over de top, topper, topst zijn echter de platformcrocs die Demna Gavasalia ontwierp voor de lente/zomercollectie 2018 van Balenciaga. Platform! Crocs! Tien centimeter hoog plastic genot in knalkleuren versierd met speldjes en taartroosjes! Moet ik hebben! Nee maar écht! Al zou iedereen me voor gek verklaren! Ik ben alleen bang dat mijn beursje het niet toestaat ? Nou ja, dan maar zelf aan de slag met mijn eigen ouwetjes en wat knutselspul van de Action…

H&M
Beeld:

H&M’s dure zus

Goed nieuws voor mensen die niet willen graaien in bakken en rekken naar een shirtje dat honderduizend anderen ook dragen, maar graag wat meer neertellen voor kwaliteit en tijdloze elegantie: Arket, het ‘dure zusje’ van de Zweedse klerenwinkel H&M komt na Londen, Brussel en Kopenhagen komende lente ook naar Amsterdam.

In het drie verdiepingen tellende gebouw op het Koningsplein, waar voorheen boekhandel Scheltema was gevestigd, zal dames-, heren- en kinderkleding te koop zijn, alsmede woonaccessoires en vegetarische gerechten uit de Nordic Cuisine.

Zo te zien allemaal tamelijk basic en – hoewel het ook gewoon in China is geproduceerd – naar H&M-begrippen inderdaad aan de dure kant, maar in feite toch heel betaalbaar. Persoonlijk ben ik meer van het graaien in de hoop er een juweeltje uit te vissen, dan van de Scandinavische afstijling met berkenhouten klerenhangertjes en alles op kleur, maar een keertje kijken kan natuurlijk geen kwaad. Wel even wachten tot de lente helaas.

De tekst gaat onder deze impressie van de Arket verder. 

First collection preview. Royal Geographical Society, 1 Kensington Gore, London. 2 June 2017. #ARKET

A post shared by ARKET (@arketofficial) on

H&M
Beeld:

Power spouw

Een spouw – oftewel spannend oud wijf – zo placht een oud-collega het type dame waarop hij (soms) viel te omschrijven. Vrouwen van ‘zekere leeftijd’ – hij was toen in de twintig, dus ze zullen niet ouder dan begin veertig zijn geweest – met een onmiskenbare stijl en elegantie. Die zijden blouses dragen waarin ze nooit transpireren en scherp gesneden pantalons waar nooit een vlek op komt en parels, dure parfum en onbetaalbare lingerie. Kortom zo’n vrouw waar je als meisje niet tegenop kan. Niet altijd tenminste.

Ik vind het nu een prima omschrijving, al mopperde ik vroeger meer iets over een ouwe fiets. En ben ik er nooit in geslaagd eentje te wórden…

Een onmiskenbare spouw is natuurlijk Dame Helen Mirren, die op de fashion week in Parijs te zien was óp de catwalk in plaats van op de eerste rij. In prachtig pak gestoken en voorzien van wandelstok waarmee ze uitdagend paradeerde, met de Arc de Triomph op de achtergrond.

De tekst gaat hieronder verder. 

Het was de eerste modeshow die cosmeticagigant L’Oreal ooit organiseerde, met ontwerpen van onder anderen Sonia Rykiel, Isabel Marant en Balmain. Behalve Mirren was ook Jane Fonda ingehuurd als model, maar die hadden ze jammer genoeg in een wel heel strak japonnetje geperst. Ze kon er nauwelijks een voet in verzetten. Maar wat een figuurtje! Toch maar eens die oude aerobicsvideo’s van zolder opduikelen. Ik heb nog een paar jaar de tijd om zo’n tailletje te kweken.

Hoop ik.

Onderwerpen