Spring naar de content
bron: ANP/Olaf Kraak

‘Michelin eert Dutch Cuisine’

Afgelopen jaar stelde hij dat Michelin — dat ieder jaar de felbegeerde sterren voor restaurants uitdeelt — de ‘culinaire opmars in Nederland niet kon bijbenen’. Dit jaar zijn de gebeden van Tom Kellerhuis, uw hoofdredacteur en schrijvend kok, verhoord, en opent de organisatie haar armen voor Dutch Cuisine.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eefje Van den Akker

Je was vorig jaar niet te spreken over de uitgedeelde sterren. Waarom niet?
“De uitreiking van vorig jaar vond ik echt een beetje blamerend. Bepaalde restaurants kregen wel een ster en andere restaurants die naar mijn idee van hetzelfde of zelfs een hoger culinair niveau waren, dan weer niet, vrij arbitrair dus. De verwachtingen waren dit jaar dan ook eigenlijk niet heel hoog gespannen. Vorig jaar bleek er te weinig capaciteit te zijn bij Michelin waardoor veel restaurants niet eens bezocht zijn. Dat Michelin een beetje achterloopt heeft de organisatie overigens nu ook toegegeven.”

Michelingids
Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes hebben uit handen van Michael Ellis van Michelin een derde ster gekregen. Beeld:

Vorig jaar vond je het weinig verrassend of gewaagd, hoe kijk je tegen de uitreiking van dit jaar aan?
“Dit jaar zijn er zes sterren bijgekomen waarvan er drie in Amsterdam zijn gevallen, namelijk The Duchess*, Le Restaurant* en The White Room*. Volgens mij onderstreept dat maar weer eens goed dat Amsterdam dé culinaire hoofdstad is van Nederland.”

“Overigens van twee daarvan vind ik het zeer verdiend, de connaisseurs weten wel welke restaurants ik bedoel. En verder goed nieuws was dat we er weer een derde restaurant bijhebben met een derde ster. Geweldig dat Inter Scaldes*** nu eindelijk die langverwachte derde ster heeft gekregen.”

Wat was er volgens jou opvallend dit jaar?
“Opvallend – en niet geheel onbelangrijk —  is dat Michelin Dutch Cuisine flink onder de aandacht bracht. Deze beweging begon zo’n tien jaar geleden toen ik net op de koksopleiding zat met bekende koks als Niven Kunz van het gelijknamige sterrenrestaurant en Luc Kusters van Bolenius*.  Zoals Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids tijdens de presentatie zei: ‘De Nederlandse keuken is volwassen geworden. Er is echt een cultuur van uit eten gaan ontstaan.'”

Onderwerpen