Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Lim Choi

Zo stuurt u uw auto veilig de feestdagen door

Autodiefstal is misschien het laatste waar u aan denkt wanneer u bij familie aan het kerstdiner zit. Toch adviseert de politie, samen met autoverhuurders en de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit, om alert te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Hierbij geven we zes tips om te voorkomen dat uw auto — of uw spullen uit uw auto — tijdens de feestdagen wordt gestolen.

Tip 1: zorg dat er niks te halen valt 

Laat bijvoorbeeld het dashboardkastje open staan, zodat u daadwerkelijk laat zien dat er niets van waarde te halen valt voor dieven. Verwijder daarnaast het afdruk van uw navigatiesysteem op de voorruit en plak in plaats daarvan een beveiligingssticker op uw auto, zo adviseert de politie.

Probeer daarnaast een goed verlichte parkeerplek te vinden, bij voorkeur in het zicht van omliggende huizen. Mocht u toevallig toch waardevolle technologie in uw auto hebben, schakel deze dan in ieder geval uit. Dieven kunnen anders gemakkelijk uw mobiel of tablet via het Bluetooth-signaal opsporen.

Tip 2: Autosleutels in het slot = geen schadevergoeding

Het lijkt zo’n open deur, maar het komt helaas nog vaak voor: mensen die de sleutel in het slot van hun auto laten zitten, bijvoorbeeld als ze even snel iets uit huis moeten pakken, of wanneer ze afrekenen na het tanken. Bedenk goed: uw auto(sleutel) kan binnen enkele ogenblikken weg zijn. En helaas zal de verzekeraar u in dit geval geen vergoeding of schade betalen.

Auto
Beeld:

Tip 3: Zorg voor echt goede verstopplaatsen voor uw sleutels

Dus niet in uw jaszak of op uw nachtkastje, om maar maar twee overduidelijke plekken te noemen. Wees ook niet zo ‘handig’ om ze naast een open raam of in het slot van de deur te laten zitten, inbrekers hebben ze zo gevonden. Is uw sleutel toch zoekgeraakt of gestolen?

De sleutel of key-card heeft een unieke chip met code, waarmee alleen de deuren van de bijpassende auto opengaan. Laat na diefstal de sleutelcode uit het systeem van de auto verwijderen, zodat de sleutel hierna onbruikbaar is.

Tip 4: Heeft u een trackingsysteem? Controleer eerst steegjes of parkeerplaatsen 

Een trackingsysteem waarmee de politie uw gestolen auto kan opsporen is handig. Dat weten autodieven ook. Zij zullen mogelijk de auto na kaping eerst een tijdje parkeren, bijvoorbeeld in een steegje of op een parkeerplaats. Wanneer de auto er na een paar weken nog staat, is dat voor de dieven bewijs genoeg om te weten dat het model geen trackingsysteem heeft.

Tip: blijf na de diefstal goed opletten of u uw auto niet toevallig ergens op een verlaten parkeerterrein ziet staan.

Tip 5: Dit moet u doen wanneer uw huurauto gestolen is

Wanneer uw huurauto wordt gestolen, terwijl u aan het kerstdiner zit, moeten zowel de autoverhuurder als de politie worden verwittigd. HappyCar, het online vergelijkingsportaal voor huurauto’s, tipt: “Bij diefstal is het noodzakelijk om een verklaring van de politie te krijgen, dit moet worden voorgelegd als bewijs voor de allriskverzekering en autoverhuurder. Indien deze niet is afgesloten wordt de huurder aansprakelijk gesteld en de borg door de autohuurder geblokkeerd.”

Tip 6: Ken uw waardevolle bezittingen

Stel: uw autoradio, tablet, telefoon en rugzak is uit uw auto gestolen. Bij aangifte vraagt de politie om een beschrijving te geven van het gestolen goed. De beste tip: zorg dat u alvast een lijst hebt van kenmerken van uw meest waardevolle voorwerpen. De politie heeft een speciaal registratieformulier voor dierbare bezittingen op haar website.

Vergeet niet het merk, type, serienummer en andere bijzonderheden zorgvuldig op te schrijven of maak er simpelweg een kiekje van. Dit maakt het doen van aangifte een stuk gemakkelijker.

Onderwerpen