Spring naar de content
bron: ANP/Martijn Beekman

Ambtenaar Van Bommel verstopt zich achter ‘spreekverbod’

Voormalig SP-coryfee Harry van Bommel heeft eind vorig jaar het lidmaatschap van de partij opgezegd, meldde het Algemeen Dagblad maandag. De reden wil hij niet toelichten. Zijn nieuwe functie als strategisch bestuursadviseur bij de gemeente Zwolle staat dit niet toe, zegt hij. Klopt dit wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Van Bommel was jarenlang (1998-2017) de tweede man van de Tweede Kamerfractie van de SP, na Jan Marijnissen. In augustus 2016 maakte hij bekend na de verkiezingen in maart 2017 niet in de Kamer terug te keren. Als hij nog een carrièreswitch wilde maken, was het zaak daar gezien zijn leeftijd ‘nu werk van te maken’, lichtte de inmiddels 55-jarige Van Bommel destijds toe.

Van Bommel was geen groot fan van Ron Meyer, sinds eind 2015 partijvoorzitter. Hij was meer geporteerd van Sharon Gesthuizen, de andere kandidaat.

Helemaal kwam dit besluit niet uit de lucht vallen. Van Bommel was geen groot fan van Ron Meyer, sinds eind 2015 partijvoorzitter. Hij was meer geporteerd van Sharon Gesthuizen, de andere kandidaat voor deze functie. Meyer wilde onder meer verjonging van de Tweede Kamerfractie. Het was maar de vraag of er voor Van Bommel nog wel plek zou zijn op de kieslijst.

Harry van Bommel
Beeld:

Teveel focus op zorg

Van Bommel, als Kamerlid bepaald niet publiciteitsschuw, hield zich na zijn vertrek op de vlakte. Wel had hij na de verkiezingen nog een interview met de Volkskrant. Daarin stelde hij onder meer dat de verkiezingscampagne van de partij zich te eenzijdig had gericht op de zorg – de SP veroverde 14 zetels, één minder dan in 2012.

Ook zou Van Bommel zich niet hebben kunnen vinden in de manier waarop Lilian Marijnissen fractievoorzitter Emile Roemer is opgevolgd. Zij zou veel eerder dan haar concurrent Sadet Karabulut op de hoogte zijn geweest van Roemers vertrek.

“Mijn nieuwe functie staat perscontacten niet toe”, sms’te Van Bommel.

Dat Van Bommel de partij nu kennelijk helemaal de rug toe heeft gekeerd, komt echter voor velen als een verrassing. Hij onthoudt zich van commentaar. “Mijn nieuwe functie staat perscontacten niet toe,” sms’te hij de Volkskrant maandag desgevraagd.

Adviseur VVD-wethouder

Heeft hij gelijk? We bellen de gemeente Zwolle, waar Van Bommel sinds eind vorig jaar werkt als strategisch bestuursadviseur – salaris: maximaal 5.827 bruto per maand – van VVD(!)-wethouder René de Heer.

Mag Van Bommel inderdaad niet meer met de pers praten?
Woordvoerster Karin Obdeijn: “Dat is wat strak geformuleerd. Wij hebben hier wel als policy dat ambtenaren niet rechtstreeks met de media contact hebben, maar altijd via een van de woordvoerders.”

Maar dit gaat toch over Van Bommels vórige functie?
Obdeijn: “Klopt.”

“Van Bommel mag er wel met de pers over praten, maar hij heeft daar geen behoefte aan.”

Verschuilen

Waarom verschuilt hij zich dan?
Obdeijn: “Dat moet je hem zelf vragen.”

Dat is nu juist het probleem; hij houdt de boot af.
Obdeijn: “Hij heeft geen behoefte erover te praten.”

Helder!