Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

De slag om Kasteel ter Horst

Deelnemers aan een rondleiding op Kasteel ter Horst in het Veluwse Loenen werden opgeschrikt toen een gewapende man in uniform vanaf het dak begon te schieten. Hoorde dit bij de tour? Nee, ze figureerden in de voorlopige apotheose van een familietragedie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

“Als ik u was, zou ik maar weggaan.” Bert van der Saag, vrijwilliger bij een stichting die rondleidingen verzorgt op Kasteel en Landgoed Ter Horst in Loenen op de Veluwe, kan het zich nog goed herinneren. Hoe op die prachtige maandagochtend 16 oktober 2017, de warmste 16de oktober ooit, zwaar motorgeronk en vuurwerk zijn gesprek met kasteelheer Alexander Russelman naast het kasteel abrupt verstoorden. Een tank! dacht hij. Even later draaide een oude Amerikaanse achtcilinder Ford Ranchero het voorplein op.

Afgelopen week schreef Jan Smit al over deze zaak. De tekst loopt hieronder door. 

“Mijn broer!” riep Russelman geschrokken. Hij liep naar de auto toe. Een tanige, kalende vijftiger stapte uit, gewapend met een bijl en een Mauser Kar98k – een jachtgeweer dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt – en gekleed in een uniform uit de Amerikaanse burgeroorlog met op zijn hoofd een bijbehorende cap.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen