Spring naar de content
bron: Shutterstock

Draai de gaskraan nog niet dicht

Het klimaatakkoord heeft vertraging opgelopen, en de gesprekken tussen de coalitiepartijen verlopen moeizaam. Het kabinet heeft al wel gezegd dat alle huizen in Nederland in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Onnodig en onhaalbaar, zeggen de ‘critigasters’. ‘Aardgas is een van de schoonste fossiele brandstoffen.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Van Druten tot Dreumel. Van Groningen tot Maastricht. We gaan fossielvrij! Want Nederland moet van het gas af, zo heeft het kabinet besloten. Er werden klimaattafels ingesteld. Er werden ambitieuze plannen gesmeed en als het aan minister Wiebes ligt, worden uw piepers na 2050 niet meer op een gasvlammetje gekookt. Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vonden de plannen echter veel te vaag, waarop minister Wiebes recent liet weten dat de klimaattafels nog maar even door moeten praten.

Er lijkt een hype rond het aardgas uitgebroken, met bijbehorende intolerante duurzaamheidsideologie. Critici worden als pessimisten en doemdenkers weggezet. Dat ondervond ook Arie Kroon (80). Hij ontwierp vijfentwintig jaar geleden de eerste hr-ketel van Nederland en bouwde 25 jaar geleden zijn eigen energieneutrale huis. Als gepensioneerd energieconsulent kent hij de zwakheden van de bouw en de energiesector en samen met zijn broer Martin Kroon (oud-projectleider verkeer, milieu en energie op het ministerie van VROM) publiceerde hij vorig jaar een betoog tegen het huidige gasbeleid in het oktobernummer 2017 van Tijdschrift Milieu. Een korte versie van dat artikel verscheen op 5 april in de Volkskrant. Arie Kroon: “Die publicatie viel bij sommige belanghebbenden niet in goede aarde. Doekle Terpstra (die namens de installateurs aanzit aan de klimaattafel) was boos. Hij vond dat ik met mijn kritiek ‘de ontwikkeling zou tegenhouden’. Dan denk ik: mag je in deze discussie soms geen gefundeerde kritiek laten horen? Ik ben geen klimaatscepticus. Ik wil juist een betere, meer realistische praktijk om de doelen van het klimaatakkoord te halen.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen