Spring naar de content
bron: ANP

Wansmaak galore in de cadeaugids van Intertoys

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de cadeaugids van de Intertoys, de Idris Elbapop en de kerstaap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Hysterische plastic shit
Al heel lang uit de kleine kinderen zijnde, zowel die van mezelf als van familie en vrienden, hoef ik gelukkig geen voet meer te zetten in de verschrikking die speelgoedwinkel heet. Niet alleen vliegt het veelal in blaartrekkende kleuren uitgevoerde speelgoed je naar de strot, erger nog zijn de dreinende kinderen die hun zin niet krijgen. En dat zijn er nogal wat. Om er te kunnen werken moet je of heel zen of heel maso zijn, volgens mij.

Toch kon ik het niet laten zo’n jaarlijkse cadeaugids in huis te halen – een evenement waar vroeger door de kleine man met evenveel spanning werd uitgekeken als in sommige gezinnen naar het kerstnummer van Allerhande.
Bloederige hel! Wat een verzameling hysterische shit! En nee, ik ben niet zo’n geitenwollen diksapmoeder die alleen maar houten speelgoed wil – ik ken de pedagogische waarde van een flinke bak Lego. Maar manmanman, wat een staalkaart van wansmaak! En plastic plastic plastic, batterijen batterijen batterijen galore! En wij maar zuinig doen met onze rietjes en boterhamzakjes ‘voor de kinderen’!

En zoals gewoonlijk spelen de fabrikanten ook weer lekker in op de verzamelwoede van kinderen. Zodat ze, ook als ze deze week iets gekregen hebben, de volgende week weer dreinend langs de etalages lopen.
Zo zijn er de L.O.L. ballen, waar kleine plastic diertjes in zitten; Hatchimals, een soort plastic eieren die je moet uitbroeden en Party Pop Teenies waarvan ik ook na drie keer lezen niet begrijp wat het zijn.
Er is de Poopsie Slime Eenhoorn met glinsterende slijmpoep en voor de poppenmoeders m/v een Baby Born city scooter. Ter verduidelijking een Baby Born is een babypop met het formaat van een couveusebaby. En daar dan een scooter voor. Schiet mij maar lek.

O ja, schieten kan ook naar hartelust. Daar heb ik geen moreel bezwaar tegen, want schieten is hartstikke leuk als het niet op dieren is. Maar hoe Rambo die NERF N-Strike Elite Delta Trooper Blazers en aanverwant schiettuig er ook uitzien, er kunnen alleen van die suffe schuimrubberen pijltjes in. Er zou toch op zijn minst een keiharde waterstraal uit moeten komen! Of milde verdovingspijltjes, maar dat zal wel weer niet mogen.


Je wordt deze dagen doodgegooid met speelgoedreclames uiteraard en elke keer weer zullen generaties kinderen erin trappen: al die autootjes en vliegtuigjes die in robots veranderen en vv. Helemaal vanzelf! Dat moet elk jaar weer tot veel teleurstelling leiden als blijkt dat je dat allemaal zelf moet doen. Het leven is hard.
Gelukkig zijn er ook nog wat ouderwetse spellen (ganzenbord!), mooie houten timmerkisten, voetballen en kleurpotloden, maar het zou zomaar kunnen dat die op heel weinig verlanglijstjes terechtkomen want ‘saai en ouderwets’. Als ik nog zo’n sinterklaasgelovige in huis had, zou ik me dáár niks van aantrekken! ?

Idris, popje…

Toen ik hoorde dat de Britse OOAK-poppenfabrikant Emperis(One of a Kind) een Idris Elbapop op de markt zou brengen voor bijna 1000 euro had ik mijn spaarvarkentje al zowat in duigen geslagen. Ik bedoel, een Idrispop! Wie wil dat nou niet!

Gelukkig hadden we de foto’s, want dat peperdure poppetje lijkt net zo min op Idris als zwarte Piet. Op Twitter hadden we er de grootste pret om. ‘Dit is zoals mannen willen dat Elba er uitziet’ aldus een dame, terwijl anderen zich afvroegen of het niet per ongeluk een kopie was van de Amerikaanse acteur Romany Malco of Aladddinschurk Jafar.

Volgens de fabrikant, die overigens beeldschone poppen maakt als je ervan houdt, was de pop een artistieke impressie van de acteur’. Tja. Zo kan je het ook zeggen.

Kerstaap

De kans is groot dat u deze kerstvideo van de supermarktketen Iceland al eens voorbij hebt zien komen, want sinds bekend werd dat de Britse reclamecodecommissie hem ‘te politiek’ vond, is hij viraal gegaan. En terecht. Palmolie en orang-oetans, dat gaat niet samen. Dat moet dus anders.

Daarom deel ik hem lekker nog een keer. Fijn apie ook!