Spring naar de content
bron: ANP

Geen asshole zijn en je eigen rotzooi opruimen, het blijft moeilijk

Rentmeesterschap en christelijke barmhartigheid. Ik hou d’r van. Een beetje zoals wijlen Eberhard van der Laan zijn Amsterdammers vroeg om ‘goed voor de stad te zorgen, en voor elkaar’, maar dan met Jezus erbij. Mooi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Daarom altijd fijn om te zien dat er weer eens politiek gehoor wordt gegeven aan de bijbelse oproep om geen asshole te zijn en je eigen rotzooi op te ruimen. Ook is het altijd interessant voor wie die barmhartigheid dan wordt ingezet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo leverde de ChristenUnie gisteren bij monde van Gert-Jan Segers de uitspraak dat ‘minima niet de dupe mogen worden van het klimaatakkoord’. Ik dacht even dat er stond dat ze niet de dupe zouden mogen worden van de klimaatcrisis, aangezien we allemaal op onze klompen aan kunnen voelen dat het heus niet de bentleybezitters zullen worden die het allerhardst door klimaatverandering getroffen zullen worden. Maar nee. Nederland, het enige land dat voor 55 procent onder de zeeniveau ligt en zich meer zorgen maakt over een klimaatakkoord dan over klimaatverandering zelf.

Maar ik snap Gert-Jan Segers wel. Nadat Sybrand Buma en Mark Rutte zich allebei ontpopten tot spiritueel peetvaders van de Nederlandse gele hesjesoprisping kun je natuurlijk als ChristenUnie niet achterblijven met barmhartigheid voor het échte volk. Dus bij dezen trappen we met veel bombarie en rechtvaardigheidsgevoel de volgende open deur in: minima zouden niet op moeten draaien voor de oplossing van de klimaatcrisis. Wat een inzicht.

Wie zijn die minima?

Wat ik me afvraag is wie dit kabinet voor ogen heeft als ze het hebben over mensen die niet de dupe mogen worden van het klimaatakkoord. Welke definitie houden ze aan? Tellen ze ook alle freelancende millennials mee, die zonder baanzekerheid, pensioen, of AOW van klus naar klus rennen? Tellen ze de duizenden wetenschappers mee die gisteren demonstreerden in Den Haag, omdat ze onderbetaald, overwerkt en uitgeput zijn? Tellen ze de journalisten mee die voor 13 cent per woord hun huur bij elkaar typen, om daarna te horen dat ze tot de linkse elite horen? Tellen ze de publieke sector mee?

Al deze mensen zijn al van neoliberalisering, globalisering en kapitalisme de dupe geworden. En zullen nog harder de dupe worden van de klimaatcrisis als we niet heel snel een klimaatakkoord op tafel krijgen. Dat is misschien een beetje wat men kabinet Rutte 1, 2 en 3 en de vier Balkenendes daarvoor probeerde uit te leggen met alle revoltes en occupy-bewegingen, van boze burgers tot G20-rellen: het is niet zo’n goed idee om de walmende puinhopen van een handjevol multinationals en banken te op te ruimen door je bevolking uit te knijpen. Vroeger of later zijn ze er klaar mee.

Er is geen enkele reden om minima op te laten draaien voor de rekening. We weten inmiddels allemaal dat een klein, rijk, clubje van 100 bedrijven verantwoordelijk is voor meer dan 70 procent van alle broeikasgassen. De top 25 van dat clubje is in hun eentje verantwoordelijk voor ruim 50 procent van het totaal. En de nummer 9 van deze Greatest Shits wordt in Nederland uitgenodigd om mee te onderhandelen over hoe ze verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de problemen die ze zelf veroorzaken. Niet geheel verrassend eist de kalkoen zelf dat hij niet op het kerstmenu hoeft te staan. En ondertussen verhogen we vrolijk de energierekening en de belasting op boodschappen.

Niet geheel verrassend eist de kalkoen zelf dat hij niet op het kerstmenu hoeft te staan

Wie in 2017 het nieuws heeft gevolgd, heeft een onafgebroken stroom van semilegale financiële verwenmomentjes langs zien komen voor multinationals. Panama Papers, Paradise Papers, dividendbelasting, miljoenenbonussen. ‘Mark’ staat op de speeddial, en hij heeft het er maar druk mee. Maar als het nu eindelijk is blijven plakken dat de minima niet de dupe moeten worden van de klimaatcrisis, is er dan bij de ChristenUnie ook misschien een idee op komen borrelen wie er dan wel de rekening zou moeten betalen?

Geen asshole zijn en je eigen rotzooi opruimen, het blijft moeilijk.

Onderwerpen