Spring naar de content
bron: ANP

Wat is nou het verschil tussen een ‘doener’ en een ‘drammer’?

Ik hou van VVD propaganda. Nee echt, stiekem vind ik het heerlijk. Proefballonnetjes van Klaas, oneliners van Mark, ze zijn god’s gift to columnisten. Af en toe heb ik het gevoel alsof ik de taal en rituelen bestudeer van een absurd soort religieuze sekte. Maar dan een waar je niet opgedeeld wordt in heiligen en zondaren, maar in ‘doeners’ en in ‘drammers’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Wie doeners zijn, dat is helder. Dat zijn frisgeschoren mannen, die de mouwen van hun designeroverhemden opstropen en van aanpakken weten. ‘Een ding is zeker, we gaan het fixen’ zeggen ze dan. En dan zetten ze er voor de duidelijkheid nog een keer het woord ‘fixen’ erbij in het filmpje. Je zou er bijna een bekeerling van worden. Lekker dingen doen en dingen fixen en oplossen. Optimisten zijn we tenslotte. Gewoon je handen uit je mouwen steken en met z’n allen dat klotevaasje vasthouden. Lekker.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De antithese van de ‘doener’ is natuurlijk de ‘drammer’. En ik mag hopen dat ze degene die het woord ‘drammer’ in het VVD-catechismus op heeft genomen rijkelijk hebben betaald, want het is natuurlijk een geniale vondst. Je krijgt er meteen een beeld bij; een schreeuwende kleuter die midden in het winkelcentrum apeshit gaat omdat er teveel nootjes op zijn koekje zitten en vervolgens de hele terugweg in de auto blijft zeuren om een fristi.

Het allerfijnste is natuurlijk dat het bij een ‘drammer’ geen donder uitmaakt of hij een punt heeft of niet. Je kunt de allerbeste inzichten en ideeën hebben van de hele wereld, waar iedereen je allemaal gelijk om moet geven. Boeit niet, je bent alsnog die lul wiens collega’s collectief met de ogen rollen zodra je aan het woord bent dus je hebt alsnog verloren.

Het gaat bij een drammer dus kortom niet om wát ze willen, maar om hoe ze het voor elkaar proberen te krijgen. Alleen, was iemand die dingen voor elkaar probeert te krijgen geen ‘doener’? Hier wordt het verwarrend.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat minister Cora van Nieuwenhuizen een drammer is. Een vliegtuigdrammer. Het maakt niet uit hoeveel mensen haar vertellen dat ze géén uitbreiding van het vliegverkeer willen. Zodra van Nieuwenhuizen hoort dat Brussel haar plannen voor Lelystad Airport niet goed heeft gekeurd, komt ze tegen alle afspraken in tóch met 25.000 slots voor nieuwe vakantievluchten om dat vliegveld waar niemand op zit te wachten er toch doorheen te drukken. Dat is een drammer, toch? Of is het anders omdat van Nieuwenhuizen van de VVD is? Is dat ook waarom we het bijvoorbeeld nooit over ‘dividenddrammers’ hebben gehad?

Als je kijkt naar de rest van de Tweede Kamer, dan zou je denken dat er nog wel voldoende andere ‘doeners’ te vinden zijn. Jesse Klaver en Rob Jetten bijvoorbeeld. Ze zien er allebei zo ‘frisgeschoren’ uit dat de aftershave je bijna via Twitter nog toewalmt. Van de hemdsmouwengame van Jesse kan Mark nog wat leren. Aanpakkeriger dan die kutcampagnefilmpjes op het GroenLinks twitteraccount wordt het niet, en als Rob Jetten zich nóg opgeruimder zou gedragen, zou hij zichzelf gaan Marie Kondo-en. Dat zijn nou ‘doeners’ waar Mark wel gezien mee zou willen worden, zou je denken. FOUT! Rob en Jesse zijn drammers. En nog wel een van de allerergste soort: ‘klimaatdrammers’! Bah!

De ‘klimaatdrammer’ vind ik nog de meest wonderlijke toevoeging aan het psalmboek van de VVD. Het is een beetje alsof er een oncoloog aan je heeft verteld dat je een tumor hebt, en dat je doodgaat als je niet als een mallemoer aan de chemo begint en dat je dan tegen de verpleegster met het infuus zegt ‘Ho, ho, even een beetje normaal doen, kankerdrammer. Niet zo hysterisch.’

Het is allemaal onderdeel van wat collega Ton F. Van Dijk zo lekker het popi-liberalisme van de VVD noemt. Rot op. Pleur op. In elkaar rammen. Oplossen. Doen. Geen onderwerp zo ingewikkeld of er is wel een oversimplificatie voor. Demagochic.

Het verschil tussen een drammer en een doener scheelt maar een natte scheet van een VVD-spindoctor. En het is al erg genoeg als je de hele tijd inhoudelijke debatten ontregelt door het de tóón te hebben in plaats van de inhoud van de boodschap. Maar het is nog erger wanneer de boodschap die je er vervolgens tegenover zet consequent leger, holler en inhoudslozer is dan het pensioenfonds van de meeste freelancende millennials.

Het verschil tussen een drammer en een doener scheelt maar een natte scheet van een VVD-spindoctor

Een jonge filmmaker kreeg de hele tijd te horen dat ze niet zo intimiderend moest doen, totdat haar vriendin voor haar vroeg ‘is zij nou intimiderend? Of voél jij je geïntimideerd?’ Ik stel voor dat een zelfde vraag van toepassing is zodra iemand begint over ‘drammers’.

Zijn zij nou drammers? Of voel jíj je gewoon recalcitrant? Het antwoord laat zich raden.

Onderwerpen