Spring naar de content
bron: ANP

Met deze tips wordt u ruim honderd jaar oud

Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet heeft het ideale dieet gepubliceerd waarmee wij allemaal in 2050 gezond oud kunnen worden. Om te beginnen met onze suikerconsumptie worden beperkt tot 31 gram per dag. Brood, maar dan alleen volkoren: 232 gram. Twee aardappeltjes of cassaveknollen met een maximaal gewicht van 50 gram. Vlees, hooguit 14 gram. Dat andere dierlijke vet – vis – heeft genoeg aan 28 gram. Kip, kalkoen of soortgelijk pluimvee krijgt een grammetje meer: 29. Peulvruchten daarentegen: 300 gram. Heerlijk! Pinda’s (ongezouten en ongebrand, uiteraard) mogen – nee, moeten – tot 50 gram per dag. Vet, maar dan alleen plantaardig zoals olijfolie – eveneens 50 gram. Aangezien ook in fruit suiker zit, mag dagelijks niet meer dan 200 gram. Verder een half glas magere melk en een half ei. Ook goed is 1 (één) glas melk en 1 (één) ei in de twee dagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Max Pam

Drie jaar lang is door een groot team van wetenschappers aan dit dieet gewerkt. Hetzelfde geldt voor een ander onderzoek van Nature, dat vooral gaat over onze drankgewoonten. Dit onderzoek raadt aan tenminste drie glazen water per dag te drinken. Zonder bubbels, zeg ik voor de zekerheid bij. Willen we verder gezond blijven dan dienen wij uiterst voorzichtig te zijn met alcohol. De standaard is 1 (één) glas bier in de week en 1 (één) glas wijn in de maand. Nature neemt met kracht afstand van de suggestievan Didier Guillaume, Franse minister van landbouw en voeding, dat wijn eigenlijk “geen alcohol is”.

Het wetenschappelijk tijdschrift verwijst zelfs naar het boek Daverende dingen dezer dagen van de wijlen de Nederlandse historicus prof. Henk Wesseling. Daarin wordt verteld over een etentje bij Franse vrienden, waar men tenminste 1 (één) fles de man opdrinkt. Wanneer de gastheer aan het eind vraagt of iemand nog calvados wil, of een armagnacje, wordt verontwaardigd geroepen: “Pas d’alcool! Jamais d’alcool!”. Volgens Nature heeft de claim dat wijn meer een verrukkelijk soort water is geen enkele basis in de werkelijkheid.

Uiteraard is roken geheel taboe, maar een onderzoek van The New Scientist, waaraan overigens vele jaren is gewerkt, wil op verjaardagen 1 (één) sigaret of 1 (één) sigaar toestaan. Voor wiet of hasj heeft men een uitzondering gemaakt, zij het alleen voor middelbare scholieren: 1 (één) keer blowen in de maand. Het onderzoek van The New Scientist is trouwens grotendeels gefocust op stress, een van de grootste bedreigers van onze gezondheid. Daarom verdient het aanbeveling om voor 2050 de meeste vormen van stress uit het dagelijkse leven te bannen.

Maar waardoor wordt stress veroorzaakt?

Volgens een studie waaraan honderdduizenden proefpersonen jarenlang hebben meegedaan wordt stress niet in laatste instantie veroorzaakt door de taal. Stress komt vaak voort uit misverstanden en misverstanden zijn het resultaat van woorden die niet begrepen zijn. Dus komt The New Scientist met de aanbeveling om het aantal woorden per persoon per dag te beperken. Opmerkelijk is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Voor mannen wordt een rantsoen aanbevolen van 600 woorden per dag, voor vrouwen 800.

Het onderzoek is echter huiverig voor absolute cijfers, omdat een mens ook af en toe stress nodig heeft om het hele immuunsysteem op scherp te zetten. Daarom wordt 1 (één) ruzie per maand en 1 (één) conflict paar jaar aangeraden. Het is dan wel van belang dat deze ruzies en conflicten binnen een bepaalde periode weer worden opgelost. In het onderzoek wordt tevens gewaarschuwd voor harde rockmuziek en voor geluiden die de 70 decibel te boven gaan.

Een aanvullend rapport van The Research Economics, waaraan de Nederlandse onderzoeker Rutger Bregman heeft meegeschreven, laat zien dat de zorgen van mensen afnemen bij een basisinkomen. Derhalve wordt aanbevolen in 2050 elke bewoner van deze aarde 5000 dollar aan gratis geld te geven. Plus een zelfrijdende auto, zodat men zich ook niet meer hoeft te ergeren aan de andere verkeersdeelnemers.

In een wereldwijd onderzoek van het blad Body, Sexuality and Health is nagegaan welke frequentie in het geslachtelijke verkeer het meest gezond is. Men kwam tot 2,67 maal in de week, of maximaal 11 (elf) keer in de maand. Vreemdgaan wordt niet helemaal afgeraden, zo lang dat cijfer maar niet de 1,35 keer per kwartaal te boven gaat. Bewegen is in dit onderzoek een absolute must. Aanbevolen wordt een regiem van 10 kilometer roeien, 25 kilometer hardlopen en 200 kilometer fietsen in de week. Schaken mag, zo lang men dat niet zittend doet aan een tafel, maar staand. Zitten wordt terecht het nieuwe roken genoemd, aldus een rapport van Sport Graphics.

Uiteraard zijn er nog talloze andere onderzoek en rapporten, die allemaal in één en dezelfde richting wijzen: op het terrein van de gezondheid valt nog een immense winst te behalen. In samenhang met het voortschrijden van de medische wetenschap wordt verwacht dat bij het naleven van bovenstaande aanbevelingen alle mensen in 2050 volkomen gezond zullen zijn. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd tot ruim boven de 100 (honderd) jaar kunnen stijgen. Wanneer dit scenario uitkomt, neemt de bevolkingsgroei na 2050 snel toe. Volgens de meest recente berekeningen zal de aarde al in 2060 door meer dan 25 miljard gezonde mensen worden bevolkt. Iedereen kan dan elke morgen zeer gezond weer op.

Mooi voor de mens, maar het is zeer de vraag of de aarde dit getal aankan. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft dan ook voorgesteld om in 2060 tenminste de helft van de wereldbevolking af te maken. Daarvoor zullen dan enorme abattoirs moeten worden gebouwd, maar voor de mensheid zal dat de enige manier zijn om te overleven.

Onderwerpen