Spring naar de content
bron: ANP

Prins Bernhard wordt ten onrechte zwartgemaakt

Bernhard van Oranje komt vaker in het nieuws dan hem lief is. Dat heeft alles te maken met een omvangrijke vastgoedportefeuille die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd. Maar ook met de scoringsdrang van de Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens, die ideologische problemen heeft met vastgoedondernemers. De prins wordt door hem smalend omschreven als ‘huisjesmelker’ en valt zelfs onder de ‘aanpak veelplegers’ van de gemeente. Maar wordt een prins die met hard werken z’n eigen broek ophoudt niet veel te hard aangepakt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Is het een voordeel om als prins te worden geboren, of juist een nadeel? Over het antwoord op deze vraag wordt verschillend gedacht. Er zijn mensen die dromen van een bestaan als koninklijke telg. Maar er zijn zeker ook mensen die van mening zijn dat een ‘prinsheerlijk’ leventje toch vooral een verre van wenselijk lot is.

Neem nou prins Bernhard jr. Hij probeert ondanks de gouden lepel die bij geboorte in zijn mond werd aangetroffen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dat moet ook wel want er is binnen het koninklijke bedrijf (lintjes doornknippen) in Nederland onvoldoende werk voor alle koninklijke nazaten.

Bernhard probeert ondanks de gouden lepel die bij geboorte in zijn mond werd aangetroffen een zo normaal mogelijk leven te lijden.

Na zijn studie economie in Groningen besloot de  Oranjetelg daarom geheel tegen de traditie in om ondernemer te worden. Samen met een paar vrienden ging hij investeren in vastgoed. Dat verdient een compliment, want een prins die gewoon zijn eigen broek ophoudt vraagt om waardering.

Omdat de prins tijdens zijn studie heeft geleerd dat je het beste kunt investeren in zaken die een hoog rendement opleveren (dat zou iedere ondernemer doen) had hij al snel door dat de vastgoedmarkt in Amsterdam de meeste kansen bood. De hoofdstad is gewild, de grondprijs stijgt en de vraag naar huizen neemt over langere tijd alleen maar toe.

Rationeel als Bernhard is, besloot hij dus zijn geld te steken in panden in Amsterdam, die hij vervolgens verhuurde om zo een mooi rendement te maken. Daarnaast levert de waardestijging van onroerend goed op langere termijn ook nog eens geld op. Dat is gewoon een businessmodel.

Het mooie is: in een kapitalistische samenleving als de onze is het algemeen geaccepteerd dat ondernemers proberen geld te verdienen.

Bernhard doet gewoon wat iedere ondernemer doet. Hij is bezig met het uitbouwen van zijn vastgoedbedrijf. Naast woningen en circuit Zandvoort behoort sinds kort ook het Hilversumse Mediapark tot zijn portefeuille. Je zou kunnen zeggen dat de prins succesvol is.

Je zou kunnen zeggen dat de prins succesvol is.

Toch lijkt dat niet het geval, als je kijkt naar de wijze waarop hij als vastgoedondernemer steevast in het nieuws komt. In Amsterdam lijkt de socialistische wethouder Laurens Ivens van wonen, die weinig opheeft met kapitalisme, het persoonlijk op de prins te hebben voorzien.

Bernhard bezit inmiddels naar eigen zeggen 102 panden in de hoofdstad en is in de ogen van de socialistische bestuurder geen ondernemer maar een ‘huisjesmelker’. Hij is inmiddels ondergebracht in de ‘aanpak veelplegers’ van de gemeente Amsterdam. Dit omdat de afgelopen periode niet in alle panden van de prins sprake was van harmonisatie met regels die sinds 2017 alleen in Ivens hoofdstad gelden.

De prins is niet de enige die tijd nodig had om zich aan te passen aan het nieuwe beleid en ter verdediging van Bernhard moet worden gezegd dat het slechts om een beperkt (3 van 102) aantal panden ging. En ja, voor een overtreding in een van die panden kreeg zijn bedrijf zelfs een dwangsom opgelegd. Maar krijgen niet veel meer ondernemers wel eens te maken met complexe regelgeving van de overheid die hen tot waanzin drijft?

Krijgen niet veel meer ondernemers wel eens te maken met complexe regelgeving van de overheid die hen tot waanzin drijft?

Daarom: is men in Amsterdam niet volledig doorgeschoten?  Een prins die gewoon werkt voor zijn geld, wordt gecriminaliseerd door het stadsbestuur. Tuurlijk, wie zich niet aan de regels houdt moet op de blaren zitten. Maar het sentiment van een prins die niet deugt omdat hij vastgoedondernemer is geworden en in de praktijk brengt wat hij tijdens zijn studie heeft geleerd?

Het is een beetje alsof je een medisch specialist die een paar ton per jaar verdient, verwijt dat hij zieke mensen exploiteert om er zelf beter van te worden. Het zwartmaken van de zakenprins van Oranje is écht te ver doorgeschoten.