Spring naar de content

Zo beschermt u uw surfgedrag tegen indringers

Vorig jaar werd de sleepwet door het Nederlandse parlement geloodst. Deze zogeheten Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten verandert het een en ander voor uw privacy. Zo is het mogelijk voor de inlichtingendiensten om ongericht internetverkeer en kabelverkeer op te slaan. Dat doet de vraag rijzen; kunt u zich eigenlijk wapenen tegen partijen die uw internetgedrag proberen in te zien? Het antwoord luidt dat dit zeker mogelijk is, middels een VPN-verbinding. Wat een VPN is en hoe een VPN werkt leggen we u in dit artikel uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het is geen prettige gedachte dat uw surfgedrag kan worden opgeslagen door de overheid. In principe zijn alle handelingen die u op internet uitvoert gemakkelijk tot u te herleiden middels uw IP-adres. Dit brengt substantiële privacyrisico’s teweeg, zeker in het geval van grootschalige en ongerichte dataverzameling. Helaas zijn er nog veel meer partijen die er baat hebben zoveel mogelijk informatie over u te verzamelen. Dit zijn niet alleen overheden; ook adverteerders, auteursrechtenorganisaties, internetproviders en hackers hebben baat bij het opslaan en achterhalen van zoveel mogelijk persoonlijke gegevens en surfgedrag. Dat is gelukkig relatief eenvoudig te voorkomen: met behulp van een Virtual Private Network (VPN) kunt u een blokkade opwerpen tegen nieuwsgierige ogen op het internet.

De term VPN heeft u ongetwijfeld eens voorbij horen komen. Een VPN zorgt ervoor dat uw internetverbinding wordt beveiligd, door de data die u opvraagt en verstuurt te versleutelen. Dat kan gaan om mailtjes, maar ook bezochte websites of gedownloade bestanden. In principe wordt al het internetverkeer onleesbaar gemaakt voor onbevoegde partijen, middels sterke VPN-encryptieprotocollen.

Kortom, met een VPN zorgt u ervoor dat uw internetverkeer niet te onderscheppen is. Niet door de overheid, en ook niet door hackers met kwaad in de zin. Voor anderen is het niet meer mogelijk om uw locatie via internet te achterhalen. En dat geldt ook voor uw identiteit. Zo kunt u bijvoorbeeld de herkomst van uw IP-adres veranderen naar een ander land. Dit komt omdat VPN-software u veelal in staat stelt uw internetverbinding om te leiden via een wereldwijd netwerk van servers. U neemt hierbij het IP-adres van de VPN-server aan en uw eigen, echte IP-adres blijft verborgen voor anderen. Op deze manier bent u anoniem geworden op internet, omdat u niet langer getraceerd kan worden middels uw IP-adres.

Mocht u waarde hechten aan privacy op internet, hoe komt u dan precies aan zo’n VPN? Dat hoeft niet veel te kosten en gaat relatief eenvoudig; veelal kunt u een abonnement afsluiten voor enkele euro’s per maand waarbij u het internetverkeer van uw hele gezin in één klap kunt beveiligen. Toch is het van belang dat u een weloverwogen keuze maakt: het gaat immers wel om uw internetverbinding. En daarbij ook om alle persoonlijke en gevoelige gegevens die u hedendaags via deze verbinding deelt en verstuurt. Via de VPNgids.nl kunt u zelf uitkiezen welke VPN-provider het best bij uw wensen past. De VPN is er in allerlei soorten en maten, en ook de kosten lopen uiteen. Sommige VPN’s zijn zelfs gratis. Met het overzicht van de VPNgids.nl heeft u zo alle voor- en nadelen bij elkaar in een gemakkelijk overzicht. Dat is niet alleen handig, maar ook veilig.

In samenwerking met VPNGids.nl.