Spring naar de content
bron: ANP

Ploumen: ‘Ik hoop dat de VVD en D66 voorstel over abortuspil steunen’

Als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte Lilianne Ploumen zich sterk voor vrouwenrechten, onder meer door de oprichting van internationaal steunfonds SheDecides, voor veilige abortussen en kraamzorg. Hiervoor won zij de Aletta Jacobsprijs. Feministisch tijdschrift Opzij riep haar onlangs uit tot invloedrijkste politica van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lynn van der Zaag

Vindt u het niet hopeloos ouderwets, al die speciale prijzen voor vrouwen?

“Haha, aangezien ik de prijzen heb gewonnen, ben ik niet zo geneigd om te zeggen dat ze ouderwets zijn. Het is heel goed voor jonge vrouwen om te zien dat vrouwen actief zijn in de politiek; toon maar dat wij veel invloed kunnen hebben. Vrouwen zijn geneigd om bescheiden te zijn. Zulke prijzen doorbreken dat.”

Slechts 46 van de 150 Tweede Kamerleden zijn vrouw. Twee voorstellen van u komen de Kamer maar niet door: internationale vervolging van verkrachting als oorlogswapen en beschikbaarheid van de abortuspil bij de huisarts. Is er een verband?

“Over de abortuspil zal nog worden gedebatteerd. Dat daar nu nog geen meerderheid voor is, komt door de partijen die niet geloven in het recht van vrouwen om zelf te beslissen. Dat ligt vooral aan de partij, of het nu mannen of vrouwen zijn. Er zijn namelijk best mannen die wel voor de abortuspil zijn: alle mannen van de PvdA en GroenLinks. En wat betreft de internationale vervolging van verkrachting: dat ligt aan de regering. Zij schat in dat dat niet haalbaar is, en dan volgen de coalitiefracties. Zo werkt de politiek.”

Heeft u een hekel aan partijen die niet geloven in het recht van vrouwen om zelf te beslissen?

“De SGP is tegen het recht op abortus. Iedereen in die partij is het daar blijkbaar mee eens; ze hebben ook geen vrouwelijke Kamerleden. Ik ga hen nooit mee krijgen, jammer genoeg. Hetzelfde geldt voor de ChristenUnie. Ik hoop zeer dat partijen als de VVD en D66 mijn voorstel over de abortuspil gaan steunen, dus daar ga ik vooral op inzetten.”

Trump, Bolsonaro, Orbán, Erdogan: allemaal democratisch verkozen leiders, en allemaal mannen. Hoe verklaart u dat?

“Dat kan ik niet verklaren; ik zou zelf ook nooit op een van deze mannen hebben gestemd. Misschien dat veel vrouwen om religieuze redenen op hen stemmen, bijvoorbeeld omdat ze zelf ook tegen abortus zijn. Neem Trump: hij was altijd voor het recht op abortus, maar toen hij erachter kwam dat hij een grote achterban kon verwerven door zich ertegen te keren, deed hij dat. Dat is treurig genoeg. Anti-abortusactivisten zijn niet alleen maar mannen hoor.”

Gaat u Internationale Vrouwendag vieren?

“Jazeker, altijd! Ik ga naar een bijeenkomst in het Amsterdam Museum. Daar spreek ik naar aanleiding van de tentoonstelling Gewoon stoer! – 80 jaar Margriet. Ik hoop daarna naar een ander goed feestje te gaan.”