Spring naar de content
bron: ANP

Thierry Baudet: Hitler of Jezus? Vullis of de nieuwe Harry Mullis?

Ik heb Baudet één keer mogen ontmoeten. Dat voor hem zo historische moment was tijdens opnames van Spijkers met Koppen in café The Florin in Utrecht. Oom Rob Hoogland en mijn persoontje waren uitgenodigd om onze bestseller Het Grote Foute Jongensboek te slijten. Na ons moest Baudet aan de bak. Hij droeg een mariablauw DENK-kostuum, met daaronder  bruine schoenen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Brown shoes don’t make it, dude, dacht ik, en neuriede dat liedje van Frank Zappa & Mothers of Invention.

Goed, tot zover mijn reputatie als profeet van Molenbeek, al moet ik daar aan toevoegen dat de bruine schoenen van Selçuk Wödkatürk hem afgelopen woensdag wel lelijk opbraken.

Hoogland fluisterde daar in de beregezellige The Florin in mijn oor: maar die meneer is toch van de Griekse beginselen, Tuurtje?

Nou kan ik veel zeggen over oom Rob, maar niet dat hij een gaydar heeft. Via mijn bronnen in homosexueel Amsterdam begrijp ik overigens dat Baudet daar niet goed valt, al schijnt hij wel hot te zijn bij coiffeurs en bloemschikkers.

Let op, oom Rob, fluisterde ik, ik ga een geintje uithalen. Ik schraapte mijn keel en zei tegen Baudet: “Ik kwam meester Theo Hiddema gisteren tegen in het hoofdstedelijke kunstenmakersetablissement De Pels en hij was heel goed te spreken over u.”

Nou, Baudet begon natuurljk te glimmen als het spiegelbeeld van Dorian Gray en ik moest, in een flits, denken aan de woorden van Oscar Wilde: van jezelf houden is het begin van een levenslange romance. Maar, vervolgde ik, meester Theo had ook een puntje van kritiek en dat betrof uw kleding. Ik meen dat hij iets mompelde over Kuzu-pakken en confectie van het rek maar het was nogal luidruchtig in de Pels, zoals altijd tijdens de ochtendborrel. Meester Theo gaf mij een knipoog en zei: ik neem die knaap wel eens mee naar mijn kleermaker Hrundi V. Bakshi in het verre Hongkong.

Daarna nam de gevreesde strafpleiter een slokje van zijn ochtendwhisky en zong toen uit volle borst Nur mit dir, van Helene Fischer.

Nou, waarde lezer, u had de kop van Baudet moeten zien! Goud! En daarmee heb ik meteen het zwakke punt van Thierry Baudet aangestipt: hij is volledig gespeend van humor maar dat zie je wel vaker bij grote geesten.

Met Theo Hiddema kan je vreselijk lachen, en met Annabel Nanninga ook. Het zijn vrolijke, erudiete drinkers met wie het wat mij betreft beter toeven is dan met de quinoaknagers en boerenkoolsmoothieslurpers van de Joop, het huisorgaan van de Riagg.

Als ik Twitter echter mag geloven, zijn Hiddema, Nanninga en Baudet de nieuwe nazi’s, hetgeen mij noopte tot deze vrolijke twiet.

Ik heb twee boeken over Hiddema – beide geschreven door Stan de Jong, mijn zeer gewaardeerde oud-collega van de Haagsche Post – gelezen en er blijken weinig tot geen raakvlakken met Adolf Hitler, Goebbels en Göring te zijn. Bovendien vind ik meester Theo veel beter speechen dan Joseph Goebbels. Tijdens de vernissage van De Grote Hoogland, oom Rob’s verzamelde columns, hield Hiddema een redevoering van maar liefst drie uur. Uit zijn hoofd!

Baudet en Hiddema in Volendam. Beeld: ANP

De speech van Baudet afgelopen woensdag is andere koek. Zijn timing was in ieder geval briljant.

Hilversum had net overgeschakeld naar het Quinoapaleis in Utrecht, waar Jesse Klaver zichtbaar beduusd stond te hakkelen voor een boeroepende zaal. Het feestje van GroenLinks was helemaal verknald. Ondertussen warmde Baudet zich op in de Bürgerbräukeller te Zeist (bij Driebergen). Hij liet Klaver even in zijn vet smoren en maakte na een minuut of vier zijn entree. Hilversum moést wel overschakelen naar Zeist, de Brabantse Trudeau in ontzetting achterlatend.

Ik heb de speech live gevolgd via BVN, de buitenlandse agitpropzender van de NPO en Belgikistan en moest meteen denken aan Harry Mulisch. Autodidact Mulisch kon ook zo oeverloos orakelen; een toefje Melly Uyldert, een snufje Helena Blavatsky, een drupje talmoed en natuurlijk werden er altijd heel veel oude Grieken door de apekoolstoofpot gesnipperd.

Ik was voornemens de speech van Baudet voor u te gaan closereaden maar las een zeer verhelderend stuk, getiteld De kruisweg van Thierry Baudet: de meest religieuze toespraak die we in lange tijd van een politicus gehoord hebben, van de onverdachte Henk-Jan Prosman, predikant verbonden aan de Hervormde Gemeente van Nieuwkoop.

Je zou dus heel voorzichtig kunnen stellen dat Thierry Baudet niet de nieuwe Hitler is maar de nieuwe Heere Jezus.

Op Twitter zag ik dat heel veel extreem-linkse Vrouwtjes Pollewoppen het vooral over Baudet als vrouwenhater hadden, roomblanke feministische vrouwen van het type Anja Meulenbelt die opriepen om op het ‘progressieve’ Nida te stemmen. De meest stuitende oproep kwam van de huisqueer van kleur van Bij1, hetgeen deze vrolijke twiet bij mij ontlokte.

Ik had en heb natuurlijk helemaal geen tijd om mij in het liefdesleven van Thierry Baudet te verdiepen. Daarom verwijs ik graag naar dit vlammende opiniestuk van een gewezen minnares van Baudet, TPO-journaliste Bo van Houwelingen.

Iedereen weet dat ik samen met Ronnie Tober een van de eerste mannelijke feministen van Nederland was. Ik begrijp de noodkreet van Bo dan ook als geen ander. Of ze een betrouwbare bron is, als ex-muze van Thierry, weet ik niet. Daarom citeer ik graag de Engelse dichter en toneelschrijver  William Congreve:

Heav’n has no Rage,

like Love to Hatred turn’d,

Nor Hell a Fury,

like a Woman scorn’d.

Dit citaat komt uit ‘s mans briljante toneelstuk The Mourning Bride, uit 1697. Zo ziet u maar dat uw eigen Don Arturo ook niet van de straat is. Zo, en nu ga ik een uiltje knappen want het was me het weekje wel. Poe poe, nou nou.

Onderwerpen