Spring naar de content
bron: HH

Frits Bolkestein: ‘Ik ben tégen Jan Terlouw’

Frits Bolkestein (85), erelid der VVD, schreef nog een keer een boek, getiteld Bij het scheiden van de markt. Zijn laatste – het moet eens ophouden. Een gesprek over de klimaatdiscussie, immigratie en de huidige generatie politici. En wat voor rapportcijfer geeft hij aan de multiculturele samenleving van nu? ‘Een zesje.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

We zijn iets te vroeg op bezoek bij Frits Bolkestein. Hij wenst nog een artikel in een Britse krant uit te lezen. Aldus kunnen wij een van de ereleden van de VVD van een afstandje gadeslaan in zijn sfeervolle kantooretage aan de Amstel. Nu en dan scheurt hij iets doormidden, een pagina vermoedelijk. Op zijn bureau missen we de computer. Later zal hij uitleggen dat hij die niet gebruikt. Alles gebeurt per ballpoint. Een eenvoudige bic. Met dit soort gereedschap heeft hij al zijn tien boeken geschreven. Zijn medewerkster Madelon laat het uittikken, om het vervolgens naar de uitgeverij te versturen. Sinds jaar en dag is dat Mai Spijkers.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij het scheiden van de markt luidt de titel van zijn nieuwste boek, en dat klinkt alsof het Bolkesteins laatste is. “Is het ook,” antwoordt hij even later. “Ik ben 85 jaar. Het moet een keer ophouden. Al voel ik me verder goed, afgezien dan van mijn suikerziekte. En ik loop tegenwoordig met een stok. Mijn moeder is 96 geworden. Ik denk dat ik haar gestel heb, dus ik kan nog even voort.”

Ik werd een beetje op het verkeerde been gezet door uw boek, want het bevat artikelen die u de afgelopen vijf jaar publiceerde.

“U heeft helemaal gelijk. Het is een verzameling van artikelen die op het oog weinig met elkaar uitstaande hebben. Ik moet u bekennen dat dit de zwakte is van een aantal van mijn boeken. Alleen in De intellectuele verleiding zit een duidelijke lijn.”

Maar waarom heeft Mai het dan uitgegeven? U lijkt me ook geen bestsellerauteur van wie alles verkoopt wat er maar uit zijn handen komt.

“Dat is juist. Ik verkoop er altijd maar een paar duizend. Ik heb Mai laatst ook gevraagd waarom hij dit laatste boek wilde uitgeven. Maar hij vindt het nu eenmaal van belang dat dit gebeurt.”

Ik had zo graag gelezen wat u bijvoorbeeld vindt van een beweging als de Gele Hesjes.

“Dat dit protest in Frankrijk is begonnen, is verklaarbaar. De Franse economische situatie is beduidend slechter dan de onze. Er zijn overheidstekorten en de arbeidsmarkt is volledig verstopt. Er is dan ook veel werkloosheid. Fransen houden er natuurlijk ook van om veel misbaar te maken. Eerst helpen ze Macron in het zadel, en als hij zich eenmaal olympisch begint te dragen, zijn ze hem weer beu.”

Wat vindt u van de Gele Hesjes in Nederland?

“Nederland is veel gezonder dan Frankrijk, maar Nederlanders zeuren nu eenmaal graag. Ja, hoe komt dat? Kennelijk willen de mensen toch een beetje reuring, ook al is daar weinig of geen maatschappelijke aanleiding voor. Ik herinner mij een hoogleraar uit de tijd van de studentenprotesten hier in Nederland. Die begreep niet dat zij zoveel misbaar maakten. Hij zei: ‘Studenten kunnen toch gewoon studeren. Wat willen ze dan nog meer?’ Ik vrees dat die Gele Hesjes in Nederland toch eerder een symptoom zijn van verveling. Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht.”

Lees het hele interview via Blendle

Onderwerpen