Spring naar de content
bron: ANP

Dolend66: waar zijn de vrijdenkers gebleven?

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloor D66 weer behoorlijk. Met Rob Jetten probeert de partij een nieuwe koers in te slaan. Maar welke? Is de partij niet zelf het establishment geworden waar ze ooit tegen streed? Waar zijn de vrijdenkers van weleer gebleven?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Alles kwam samen, die eerste voorjaarsdagen van 2019. In het aprilnummer van HP/De Tijd liet VVD-coryfee Frits Bolkestein over D66-kopstuk Jan Terlouw optekenen: “Ik ben tégen Jan Terlouw. D66 is sowieso een partij die mij niet aanstaat. Hans van Mierlo... ik heb nooit ruzie met hem gehad, maar ik vond hem een bange man.” En over Rob Jetten schamperde hij: “Jetten wordt misschien de Wiegel van D66.”

Kort daarvoor had senator Henriëtte Prast bekendgemaakt dat ze opstapte bij D66 en naar de Partij voor de Dieren ging. Ze kon zich niet langer verenigen met het volgens haar weinig uitgesproken standpunt van D66 over dierenwelzijn. Dat Prast een radicaler standpunt over dierenwelzijn had dan menigeen in haar partij, was bekend. Toen zij in 2015 in de Eerste Kamer zat, mocht zij voorbehouden maken bij onderwerpen die met dierenwelzijn van doen hadden. Daar maakte zij grif gebruik van. De Partij voor de Dieren probeerde later in de Eerste Kamer een idee van Prast in de praktijk te brengen door maaltijden in het Kamerrestaurant niet meer uit vlees en vis te laten bestaan. Maar dat voorstel maakte uiteindelijk geen schijn van kans.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen