Spring naar de content
bron: ANP

Politici zijn bang voor de boze burger

Politici worstelen openlijk met het vraagstuk hoe om te gaan met de ontevreden achterban. Misschien zouden ze in plaats van de verongelijkten naar de mond te praten beter hun zorgen kunnen relativeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl
Haagse
Erger
Nisjes

Goedkope euroscepsis
Soms is politiek zo doorzichtig, dat het bijna kinderachtig wordt. Neem nou de onlangs verkregen Kamermeerderheid die opriep om een passage weg te halen uit artikel 1 van het Europees Verdrag die een ‘steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa’ voorstaat. Afgezien van de praktische onuitvoerbaarheid van dit voorstel (het herzien van verdragen kost jaren aan onderhandelingen) is het ook een idee waar niemand op zit te wachten. Uit alle onderzoeken blijkt dat een overgrote meerderheid van de bevolking tegen een Nexit is. Sterker, de meeste Nederlanders willen juist meer Europese samenwerking op het gebied van klimaatverandering en nog zo wat grensoverschrijdende problemen. Dus op welk vermeend draagvlak zou een dergelijk voorstel gebaseerd moeten zijn?

Beveiligingspersoneel hijst de Europese vlag op het Binnenhof - Foto: ANP

Tenzij het is gefundeerd op het gevoel uit de onderbuik dat Europa te zeer is verworden tot het product van verstikkende begrotingsdiscipline, van belachelijke richtlijnen en voorschriften voor, ik noem maar wat, de grootte van champignons, van een doorgeschoten vrij verkeer van goederen en vooral van personen (lees: spotgoedkope Polen, Roemenen en Bulgaren die onze banen afpakken).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap