Spring naar de content
bron: Lego

Friends Lego: een post-modern commentaar in 1070 steentjes

Elke week schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over de serie Friends in Legovorm, een negatieve kant aan de courgette en de trend der tuindouches.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Enge courgette

Friends
bron: ANP/AFP/Mychele Daniau

Het is komkommertijd, dus laten we het eens over de courgette hebben. De courgette, op zich een tamelijk flauwe functionaris uit het groenterijk, heeft een onvermoede kant: hij kan dodelijk zijn! Het stond zelfs in de interlektueelste krant van Nederland, dus moet het wel waar zijn.

En niet dodelijk in de zin van dat je iemand er een doodsklap mee kan geven – kan wel – of dat je hem in een daarvoor niet geschikte opening kunt inserteren – kan op zich ook, maar ik raad het af – maar gewoon door hem op te eten. 

Normaal gesproken zou het me worst zijn, maar omdat moestuinieren momenteel best wel een hip dingetje is, vooral met die fijne moestuinbakken van tegenwoordig, en de lezers dezes natuurlijk óók allemaal hippe dingetjes zijn, dacht ik toch maar even te waarschuwen.

Als je een courgette te lang aan de plant laat hangen – en dat ligt voor de hand omdat die dingen altijd in één keer allemaal tegelijk rijp zijn – maakt hij de giftige stof cucurbitacine aan, die een bittere smaak geeft en zodoende de plant beschermt tegen vogels, konijnen en andere opeters. Bij mensen veroorzaakt die gifstof buikkrampen, diarree, hartkloppingen en in sommige gevallen zelfs de dood. In commercieel geteelde courgettes is die stof er allang uitgekweekt, maar in de hobbyteelt, met veelal zelf geoogste zaden, niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ergo: als je een hap courgette neemt en die smaakt bitter, meteen uitspugen en je mond goed spoelen. Gebruik verder geen zaad uit je eigen courgettes, maar koop veilig zaad bij de kwekerij. 

En met de herfst in het vooruitzicht: bovenstaande geldt voor pompoenen ook. 🎃

The one with the Lego

In september is het 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van de hitserie Friends verscheen. Huh? Zo lang geleden? Er zijn tien seizoenen gemaakt, dus we kijken al vijftien jaar naar herhalingen. Ik heb geen idee meer hoe het toentertijd werd uitgezonden: één aflevering per dag? Per week? Tegenwoordig is het meer een binge-serie – als je een beetje brak of ziekjes bent is het een soort bewegende kippensoep. Niet bewezen dat het helpt, maar het is wel lékker.

Friends
bron: Lego

Maar, eerlijk is eerlijk en al ben ik verre van gender-correct: het is inmiddels wel een beetje gedateerd. Altijd rare grapjes over homo’s, verwijzingen naar Monica’s obese verleden, stereotiepe Italianengrapjes van en over Joey en ALLEEN MAAR WITTE MENSEN – tegenwoordig zou je er niet meer mee weg komen – vindt NRC en dus is het waar. Misschien maakt dat het kijken inmiddels wel tot een – excusez le mot – ‘kiltie plesjur’, zoals MvN dat altijd noemt… Uit de tijd ‘dat je alles nog mocht zeggen zonder meteen iemand te beledigen’. Zoiets.

Hoe dan ook: voor de diehard Friends-fans is er vanaf september een fijne speciale Legoversie te koop van het iconische café Central Perk, waar de zes vrienden altijd bijeen kwamen op die gruwelijke oranje bank (die gek genoeg blijkbaar nooit bezet was). Behalve het café zelf, bevat de doos ook de hoofdrolspelers plús Gunther (!) en allerlei accessoires. 

Ik had er een hard hoofd in toen ik het hoorde, maar eerlijk gezegd is het best leuk geworden. En mocht iemand toch bezwaar maken tegen je met bloed, zweet en tranen in elkaar gezette werkstuk (1070 steentjes!), noem je het gewoon een ‘post-modern commentaar op een era waarin het ethisch bewustzijn nog niet was doorgedrongen’. Lullen ze nergens meer over.

Koude douche

Aangezien ik een trendópmerker ben en geen trendsétter, en een outfluencer in plaats van een influencer, was de trend der tuindouches aka garden showers me geheel ontgaan. Dom, dom, dom. Want een tuindouche is het helemaal, schijnt. Sorry!

Waarom je met die vijf tropisch hete dagen per jaar die we hier hebben per se een buitendouche nodig hebt, ontgaat me ten ene male, maar als je even hashtagt op Instagram, zie je dat veel mensen daar heel anders over denken. Wat is men er blij mee.

Het is natuurlijk heel handig voor als je uit je jacuzzi (🙄), sauna (🙄🙄) of zwembad (🙄🙄🙄) komt – ‘Hoef je niet je hele huis door naar de badkamer’ – maar ook voor al die mensen die dat allemaal níet hebben, schijnt het een must te zijn. Tja.

De enige reden die ik kan verzinnen is dat als Brad Pitt er eentje had en ik er vanaf mijn balkon op uitkeek. En dat ie er dan elke dag een paar keer onder ging. Voor de rest lijkt me een tuinslang of een gieter voldoen als je het warm hebt. Of een gin-tonic met veel ijs…