Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Hoe Schiphol Nederland groen houdt

De banen van Schiphol wijzen alle kanten op, met wijdverspreide geluidsoverlast, enorme beperkingen voor nieuwbouw en onveilige situaties bij het taxiën tot gevolg. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: door het vliegveld wordt de Randstad niet volgebouwd en blijft er ruimte voor groen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa en daarbinnen is de Randstad weer het drukst. Toch zijn grote gebieden rond Amsterdam opvallend leeg en groen. Dat komt voor een deel door bewust beleid – denk aan het in de jaren dertig aangelegde Amsterdamse Bos – maar het is vooral te danken aan het Nederlandse leger en Schiphol. Daar zit een zekere ironie in. ‘Defensie’ en ‘luchtvaart’ staan niet bepaald bekend als linkse of groene hobby’s. Toch vormen zij samen een ijzersterke bescherming van het groen in de Randstad.

Grote stukken rond Amsterdam zijn nog steeds onbebouwd omdat de forten van de Stelling van Amsterdam een eeuw geleden ruim schootsveld nodig hadden en de omgeving onder water gezet moest kunnen worden om de hoofdstad te beschermen tegen vijandelijke troepen. De Stelling ligt met 45 forten in een 135 kilometer lange boog rond Amsterdam en is sinds 1996 Unesco Werelderfgoed – een knappe jongen die in de beschermde zone rond de forten en waterwerken een woonwijk of industrieterrein wil plannen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap