Spring naar de content

Stelling: een zerotolerancebeleid voor drugsgebruik

Nederland is van oudsher altijd tolerant voor drugsgebruik geweest, maar na liquidaties, xtc-doden, arrestaties over de grens en de publicatie van een alarmerend criminaliteitsrapport neemt de roep om een nieuwe aanpak toe. Is het tijd voor een zerotolerancebeleid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tristan Theirlynck

Is Nederland veel te tolerant geweest wat drugs betreft?
“We hebben de gevolgen van drugsgebruik voor de gezondheid, verslavingsproblematiek en criminaliteit onderschat. Rapporten uit het zuiden van Nederland waarschuwen al jaren voor de invloed van drugscriminelen op de samenleving. En dat terwijl drugsgebruik is genormaliseerd. Daarbij is er niemand die drugs als gezond zou beschouwen. Ons imago als pilletjesparadijs moet wat ons betreft verdwijnen.”

Maar alcohol en tabak zijn toch veel slechter?
“De SGP is ook voor een sterk preventiebeleid voor roken en drinken. Daar sterven ook veel mensen aan. Maar de gezondheidsrisico’s van bijvoorbeeld xtc zijn acuter. Je kan oververhit raken of watervergiftiging krijgen en dan gaat het niet alleen om vervuilde pillen. Aan één glas alcohol is nooit iemand overleden, aan één pil wel. Je moet drugsgebruik niet bagatelliseren.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen