Spring naar de content
bron: EPA/JESUS DIGES

Irriteer de machthebbers, dat is het beste protest

De klassieke protestmethodes lijken uitgeput, schrijft Roderik Six in zijn column. De ene na de andere demonstratie vindt plaats in binnen- en buitenland, maar hoe effectief zijn die, en is er geweld bij nodig?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roderik Six

Celstraffen van 9 tot 13 jaar. Dat is het ongemeen strenge verdict van het Spaans Hooggerechtshof. Negen Catalaanse leiders zijn schuldig bevonden aan het illegaal organiseren van demonstraties en het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid na een gewonnen maar verboden referendum. De Spaanse overheid lacht er niet mee.

In Nederland ligt niemand echt wakker van de Catalaanse strijd, maar in Vlaams-nationalistische kringen wordt hun onafhankelijkheidsstreven met argusogen gevolgd. Veel flaminganten zien het als een testcase: wat gebeurt er als een deelstaat zich eenzijdig afscheurt van een natie? Hoe reageert Europa en hoe zal het Belgisch gerecht reageren op het internationaal arrestatiebevel voor Carles Puigdemont, de Catalaanse president die al twee jaar in ons land in ballingschap leeft?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap