Spring naar de content
bron: anp

Rebellen en dwarsdenkers? De CPNB is ze liever kwijt dan rijk

Schrijver Gerjon Gijsbers verbaasde zich over het thema van de Boekenweek 2020. De CPNB heeft namelijk helemaal niets met rebellen en dwarsdenkers en schuurt zelfs regelmatig tegen censuur aan. “Niemand schijnt zich te herinneren dat Reve de opdracht kreeg om het Boekenweekgeschenk voor 1981 te schrijven, met het verzoek van de CPNB om ‘op het punt van de herenliefde niet te veel accenten te leggen’.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerjon Gijsbers

‘Ja, wat is dat toch met de CPNB, dat die de hele tijd gebasht moet worden?’ vroeg CPNB-directrice Eveline Aendekerk zich af in een interview door Het Parool van 23 maart 2019. ‘Hoge bomen vangen veel wind?’

Die hoge bomen zullen inmiddels wel neergehaald zijn, om ze door de hakselaar te duwen en te verwerken tot het duurzame papier waarop een stuk of 700.000 exemplaren van het Boekenweekgeschenk worden gedrukt. Een boekje dat je waarschijnlijk weer onmiddellijk ongelezen op een picknickkleedje in het Vondelpark kunt leggen om alvast een plekje te claimen voor de vrijmarkt op Koningsdag. Naast huizen en objecten met een antiquaire waarde, is het Boekenweekgeschenk vermoedelijk het enige Nederlandse product waarvan de prijs tweedehands hoger ligt dan bij de originele aankoop, of in dit geval afgifte ervan, mits het niet meteen bij het oud papier belandt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap