Spring naar de content
bron: jan de groen/hh

Shirin Musa: ‘Wij zijn er niet om te knuffelen’

Vanuit Den Haag strijdt de oprichtster van Femmes for Freedom, Shirin Musa (42), voor mensenrechten van vrouwen. Ze schrikt er niet voor terug om vijanden te maken, maar ze wordt ook bewonderd om haar effectiviteit. ‘Nederland kent een parallelle samenleving waarin shariahuwelijken, vrouwenbesnijdenis en polygamie aan de orde van de dag zijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Astrid Theunissen

“Dat salafisten halal eten, geen verjaardagen en Sinterklaas vieren, vrouwen geen hand geven?” Shirin Musa vindt het prima. “Het maakt me ook niet uit hoe ze seks bedrijven –jazeker, er zijn voorschriften over. Maar een moslimvrouw bepaalt zelf hoe en wanneer ze neukt. Klaar. Er zit een grens aan de vrijheden die moslims in Nederland genieten. Dat is de Nederlandse wet. Zodra salafisten de rechtsstaat ondermijnen, het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen in de weg staan, moeten we brullen en maatregelen nemen. Vervolgen en handhaven.”

Achter een kop koffie in het Haags kantoortje van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom (FFF) stelt directeur Shirin Musa de zaken graag duidelijk. Vrolijk is ze, en goedlachs, ondanks het onrecht waarmee ze dagelijks wordt geconfronteerd, maar uitgesproken en soms fel. “Wij zijn er niet om te knuffelen,” stelt ze. “Daar zijn genoeg andere organisaties voor.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap