Henk van Gelderen: ‘Ik ben geslagen en heb me verweerd’
In Enschede overleefde zo’n veertig procent van de joden de Tweede Wereldoorlog, een veel hoger percentage dan in de rest van het land. Hoe dit opvallende verschil te verklaren? In gesprek met Henk van Gelderen (98), telg uit een Enschedese textielfamilie. 75 jaar na de bevrijding is hij een van de laatste nog levende ooggetuigen.
“Ik ben aan het afweven,” zegt Henk van Gelderen, 98 jaar. Met zijn vrouw Beryl Menko behoort hij tot de laatste telgen van de joodse textielfamilies in Enschede die de oorlog hebben meegemaakt. Zij waren erbij toen die families, geholpen door anderen, ervoor zorgden dat in Enschede meer joden de oorlog overleefden dan waar ook in Nederland.
Sinds een paar maanden is hij blind, maar dat vergeet je gauw. Glashelder formulerend beantwoordt hij alle vragen over joods Enschede en over zijn verzetsverleden. In maart werd hij tot ereburger van de stad benoemd. Een onderscheiding voor zijn verzetswerk heeft hij nooit willen accepteren. “Ik ben geslagen en heb me verweerd. Als ik niks had gedaan, had ik óók gevaar gelopen. Helden zijn degenen die zich blootstelden aan gevaren terwijl ze zelf niet werden aangevallen.”
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap