Spring naar de content
bron: HH

Zeikschrift: ‘Vrouwen liggen systematisch een streepje achter’

Gevierd mediacritica (‘Zeikschrift’ op Instagram) en historica Madeleijn van den Nieuwenhuizen (28) was begin maart ‘even’ over vanuit New York – waar ze aan haar proefschrift werkt – om te speechen op Internationale Vrouwendag. Ze bleef. Een gesprek over de gevolgen van corona, mannen als Trump en vrouwen zoals Corry Tendeloo. ‘Wie? Precies, daarom verdient ze een standbeeld.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Madeleijn van den Nieuwenhuizen klinkt rustig door de telefoon, opgewekt zelfs, ondanks het slechte nieuws dat haar twee dagen eerder vanuit New York bereikte. Ze is haar huis kwijt. De eigenaren van het pand in Manhattan zijn door de coronacrisis failliet gegaan en moeten het gebouw verkopen. Een officiële huurovereenkomst heeft ze niet. “Het zijn barmhartige mensen, die verhuurders. Omdat ze mijn promotie-onderzoek belangrijk vonden, mocht ik tegen een fikse korting mijn appartement huren, maar zonder contract kun je er dus zo uitgeknikkerd worden. Ik moet nu mensen regelen die mijn studio gaan leeghalen en de spullen in de opslag zetten. Het is vrij surrealistisch.”

Ze ziet nog voor zich hoe ze op 5 maart de deur in New York achter zich dichttrok om het vliegtuig naar Nederland te nemen voor een aantal optredens in het kader van Internationale Vrouwendag. “Mijn koffer stond al in de hal, maar ik ben weer naar binnen gegaan om de planten water te geven en nog even het potje yoghurt weg te gooien dat bij thuiskomst niet meer goed zou zijn. Ik zou een dag of tien wegblijven.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap